Вітчизняне верстатобудування нарощує виробництво




Інтереси провідних українських заводів-виробників деревообробного і металообробного обладнання, інструмента і комплектуючих представляє київська торговельна фірма “Поліс”.

Тут добре знають своїх постачальників, їхні досягнення та проблеми. Своїм баченням нинішньої ситуації на ринку та стану розвитку обладнання для меблевої та деревообробної галузі погодився поділитися з читачами генеральний директор приватної фірми “Поліс” Микола Cеменюк.
Як ви оцінюєте ринок вітчизняного деревообробного обладнання?
– Ми, як верстатоторговельна фірма, постійно відслідковуємо, що робиться у верстатобудуванні, і можемо впевнено сказати: вітчизняне виробництво деревообробного обладнання відроджується. Діючі підприємства набирають обертів, з’являється багато нових. За останні роки розширився асортимент продукції машинобудування для галузі, поліпшилась її якість. Період, коли все перебувало в занепаді, вже минає, натомість відбувається стійке нарощення потужностей. На мою думку, деревообробна галузь через 5-7 років буде цілковито забезпечена верстатами вітчизняного виробництва. Це добре видно на спеціалізованих виставках: весняній – “Примус: деревообробна промисловість” і осінній – “Лісдеревмаш”, де представляється щораз більша кількість нашого обладнання. Деревообробна галузь, в основному, забезпечена верстатами й інструментом вітчизняного виробництва для виготовлення столярних виробів. Фірма “Поліс”, маючи чимало постачальників верстатів й інструменту, з якими підтримуємо постійний зв’язок, з оптимізмом дивиться в майбутнє.
– Чи якість вітчизняного обладнання поступається імпортним зразкам?
– Нині на ринку присутнє обладнання доволі доброї якості. Наші верстати аж ніяк не гірші за імпортні. На вітчизняних заводах працюють спеціальні служби з якості, які чітко її контролюють, забезпечуючи гарантовану надійність продукції. І навіть якщо десь колись щось непередбачуване, бува, і трапиться, виробники, з якими ми працюємо, дуже швидко виправляють помилки, реагують на рекламації. Нам не раз доводилось чути, мовляв, якщо наше, то вже погане. Ми вважаємо таку думку хибною. Наша переконаність спирається на чималий досвід: з вітчизняними постачальниками ми працюємо вже понад 10 років. Такі, зокрема, виробники, як Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод, дніпропетровський завод “Верстатобудівник”, одеське підприємство “Катран”, які випускають цілу гаму фрезерних, рейсмусних, фугувальних та інших верстатів, забезпечують надійність своїх виробів. Також співпрацюємо з Мукачівським заводом, “УкрПКТІЛіспромом”. Ми представляємо інтереси названих фірм в київському регіоні і переконані, що це гідні виробники.
– Як швидко нині зростає випуск українських верстатів?
– Виробництво деревообробних верстатів зростає, і це приблизно становить на рік 30 відсотків. Однак темпи зростання ще не є достатніми для того, щоб повністю забезпечити потреби українських виробників продукції з деревини. Нині замовлення обладнання випереджає його виконання. Наші виробники тільки виходять на потужності, за яких їм буде тісно в межах України зі своїми виробами.
Маємо також зростання в деревообробній та меблевій промисловості, де, починаючи з 2000 року, приріст виробництва складає не менше 30 відсотків. Таке зростання потребує, звичайно, і верстатів, а тому наша верстатобудівна промисловість нарощує обсяги виробництва. Частковий дефіцит покривається імпортними верстатами, особливо це стосується виготовлення меблів.
– Але є багато високотехнологічного обладнання, яке в Україні зовсім не виготовляється. Чи покращиться ця ситуація?
– Нині, на жаль, на виробництво високотехнологічного обладнання наші виробники вийти не змогли. Але плани є, і вони будуть реалізовуватися. Нашим виробникам бракує обігових коштів, а попри те гостро стоїть питання з кваліфікованим персоналом. На все потрібен час. Нині багато навчальних закладів взялися готувати спеціалістів з машинобудування, і молоді люди вже бачать в цьому перспективу.







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Вітчизняне верстатобудування нарощує виробництво - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота