Деревообробне обладнання: куди йдемо




Як ми вже повідомляли, у березні відбулась 11 міжнародна виставка HOLZ - HANDWERK в місті Нюрнберг. На цій виставці понад 550 експонентів – провідних у світі виробників – пропонували чимало новинок для підприємств деревообробної галузі.

Проаналізувавши їх, можна зробити певні висновки щодо тенденцій та напрямків подальшого розвитку виробництва обладнання.
Сучасна продукція деревообробних підприємств характеризується зростаючою індивідуальністю. На потреби в орієнтованій на клієнта продукції, в швидких термінах поставок, машинобудівна галузь відповідає “гнучкими” механізмами і пристроями, які дозволяють за короткий час змінити параметри виробництва.
“Це неможливо!”, “Ми ніколи цього не робили!”, “Якби тільки покупець знав, чого він хоче!” – подібні думки, як відомо, є дуже небезпечними для фірм. Широкі можливості подолання таких міркувань на технічному рівні були представлені на HOLZ-HANDWERK. Там наочно доведено, що нині навіть маленька фірма може випускати великі партії продукції за конкурентоздатними цінами – обладнання не проблема.
Які ж напрямки удосконалення обладнання продемонструвала виставка? Це, по-перше, мінімізація, а то й взагалі усунення витрат часу на налагодження та перехід до випуску нової продукції; по-друге, безперервне розширення розробок багатофункціонального обладнання. Третій фактор для раціонального використання обладнання - інтеграція даних про обладнання у систему контролю і планування виробництва, яка б виконувала централізоване керування і контроль всіх виробничих дій підприємства.
Заміна обладнання та налаштування його параметрів забирають багато часу і грошей. Щоб підвищити продуктивність обладнання, виробники забезпечують його електронними “помічниками”, які дозволяють суттєво пришвидшити зміну параметрів. Ці прилади базуються на нормуванні часу роботи і зупинок двигунів, робота яких, в свою чергу, побудована на принципі числового керування. Зараз працюють над тим, щоб найпростіше обладнання теж удосконалити за рахунок таких електронних пристроів. Версією найсучасніших вимог, наприклад, є автоматичний профільно-стругальний верстат для виробництва вікон. Тут профіль та положення восьми шпинделів регулюються натисканням кількох кнопок, що дозволяє отримати бажаний профіль вікна за кілька секунд. Ті ж самі різці можуть бути швидко запрограмовані як для плаского боку, так і для декоративних профілів натисканням кількох кнопок.
Розвиток багатофункціональних розпилювальних центрів можна продемонструвати на прикладі верстатів для горизонтального розкрою, розроблених спеціально для потреб галузі. Донедавна розкрій в розмір панельних матеріалів поділявся на два окремі етапи. Перший – швидке грубе обрізання, другий – обрізання за розмірами, з точністю до десятих часток міліметра, і точне обрізання крайки. Зараз різні функції обладнання вдало поєднуються в одному: тут використовуються попередні види верстатів з деякими ускладненими пристроями, що пришвидшує процес розкроювання.
Високої гнучкості виробництва і швидкої переорієнтації на потреби клієнта дозволяє досягнути комп’ютеризація обладнання. Сучасні системи автоматизованого проектування дозволяють вільний вибір і широку різноманітність дизайну, що задовольнить вимоги будь-якого підприємства. Це означає, що здійснюється централізоване керування всіма операціями виробничого процесу, що відображається на екрані системи автоматичного програмування. Всі зміни, до найменших, автоматично виконуються системою. Уся робота оператора полягає лише у натисканні клавіші “мишки”.
Отже, настав час тих, хто не боїться змін. Тепер будь-яку роботу, виконання спеціальних замовлень можна здійснювати без проблем: для цього передбачені мінімальний час на встановлення обладнання, його багатофункціональність та автоматизована система керування.
 







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Деревообробне обладнання: куди йдемо - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота