Меблева промисловість Німеччини. Меблева торгівля між Німеччиною та Україною




Асоціація меблевої промисловості Німеччини (VDM)
Асоціація меблевої промисловості Німеччини (VDM) є представником всієї німецької меблевої промисловості.

VDM – це головне об'єднання, членами якого є регіональні та галузеві асоціації. VDM одночасно є найбільшою галузевою асоціацією в Асоціації деревообробної промисловості Німеччини (HDH). Річний оборот галузей, які представлені у VDM, складає понад 17 млрд. євро.
Основними функціями Асоціації є: дотримання та захист економічних, політичних та технічних інтересів німецької меблевої промисловості перед політичними органами, профспілками та громадськістю. VDM – контактний партнер для підприємств галузі. Асоціація здійснює професійну підтримку міжнародних контактів та співпрацює з європейськими економічними об'єднаннями.

Меблева промисловість Німеччини

Меблева промисловість є важливою галуззю деревообробної промисловості Німеччини, на її частку припадає 50% річного обороту, 42% підприємств та 53% штату всієї деревообробної промисловості Німеччини. Оборот галузі у 2005 році склав 17,2 млрд. євро. На 1 125 (малих та середніх) підприємствах меблевої промисловості Німеччини працюють 105 000 людей. Найбільшим сектором меблевої промисловості є виробництво корпусних меблів для вітальні, їдальні та меблів для спальні з річним оборотом 5,9 млрд. євро у 2005 році, це складає 35% від загального річного обороту галузі. Значно зросла за останні роки частка кухонних меблів (20%) та меблів для офісу і магазину (13%). Частка м’яких меблів та крісел неухильно знижуєтья, складаючи за результатами 2005 року 27%.
Після фази бурхливого росту, обумовленого об’єднанням Німеччини на початку дев’яностих, і наступної стагнації у другій половині дев’яностих років, у 2001-2003 роках в меблевій промисловості Німеччини спостерігались кризові явища. Тільки у 2002 році оборот галузі скоротився на 12%, що спричинило різке скорочення кількості підприємств і негативно вплинуло на рівень зайнятості. Зорієнтована переважно на внутрішній ринок, галузь виявилася у прямій залежності від економічної рецесії та скорочення витрат населення на товари тривалого використання.
Тим не менше, процес укрупнення компаній, сповільнення росту заробітної плати, перенос частини виробничих потужностей в країни Східної Європи та Азії, а також впровадження технологічних інновацій та сучасні дизайнерські розробки призвели до значного підвищення конкурентноспроможності німецьких меблів на світовому ринку. Переорієнтація на експортні ринки, виражена у подвоєнні частки експорту в загальному обсязі виробництва за останні 10 років, призвела до зростання обороту меблевої промисловості з 2004 року. У 2005 році оборот галузі зріс на 2%, приріст у 2006 році, згідно з прогнозами, складе біля 4%. Разом з тим продовжується процес укрупнення підприємств і скорочення рівня зайнятості.

Меблевий ринок Німеччини

Розвиток німецького меблевого ринку до 2004 року в цілому відповідає розвитку меблевої промисловості Німеччини. Проте, на відміну від меблевої промисловості, зниження рівня продажу у 2001-2003 роках змінилось фазою стагнації. Легке збільшення продажів було зафіксовано лише у першому півріччі 2006 року. Обсяг німецького меблевого ринку у споживчих цінах склав за результатами 2005 року 29,5 млрд. євро. Особливістю меблевого ринку Німеччини є роль торгівельно-закупівельних об’єднань: майже дві третини меблів продається через об’єднаних усоюзи дилерів. Невеликімеблеві підприємства протистоять ринковій могутності торгівельно-закупівельних об’єднань. П’ять таких об’єднань контролюють 45% ринку.

Меблевий ринок Німеччини у міжнародному порівнянні

Німеччина займає друге місце в Європі (після Італії) і третє місце у світі (після США та Італії) у виробництві меблів. За обсягом мелевого експорту Німеччина поступається тільки Італії в Європі й Китаю та Італії у світі. При цьому Німеччина виступає найбільшим імпортером меблів у Європі й займає друге місце за величиною імпорту меблів у світі після США.
Таким чином, у Німеччині найбільший ринок меблів у Європі й другий у світі після США. На відміну від таких крупних виробників меблів, як Італія та Китай, велика частина продукції німецької меблевої промисловості (приблизно дві третини у 2005 році) збувається на вутрішньому ринку. Німецькі покупці витрачають на купівлю меблів більше, ніж їхні європейські сусіди - близько 360 євро в рік.

Роль Німеччини у міжнародній меблевій торгівлі

Частка експорту в загальному обсязі виробництва меблевої промисловості Німеччини неухильно росте. За підсумками 2005 року загальний обсяг експорту склав понад 6 млрд. євро або біля третини від річного обороту меблевої промисловості Німеччини. Порівняно з попереднім роком обсяг експорту збільшився на 5,9%. Основними експортними ринками традиційно є сусідні з Німеччиною країни: Нідерланди, Австрія, Швейцарія, Франція. У той же час, з року в рік збільшуються продажі в країни Східної Європи та Азії. Так, експорт меблів до Росії збільшився у 2005 році в порівнянні з попереднім роком на 24% до 109 млн. євро, експорт меблів до Чехії - на 21% до 181 млн. євро. Більше третини німецького меблевого експорту (35%) доводиться на меблі для сидіння (м'які меблі, стільці). Динамічно розвивається експорт кухонних (17%) та офісних меблів (15%). Частка корпусних меблів склала у 2005 році 12%. Приблизно 21% від загального обсягу експорту припадає на інші меблі та комплектуючі, перш за все, це деталі для меблів. Різке збільшення експорту деталей для меблів за останні роки служить індикатором процесу глобалізації в меблевій промисловості.
Загальний обсяг імпорту склав у 2005 році 7,3 мрд. євро. Порівняно з попереднім роком обсяг імпорту збільшився на 1,3%. Основними постачальниками меблів на німецький ринок є Польща, Італія та Китай. Неухильно ростуть постачання меблів з Китаю, тільки за 2005 рік вони збільшилися на 36% до 644 млн. євро. За підрахунками VDM, вже через декілька років Китай може стати найбільшим постачальником меблів на німецькому риноку. У структурі німецького меблевого імпорту переважають меблі для сидіння (м'які меблі, стільці), частка яких становила у 2005 році 53%. Близько 22% від загального обсягу імпорту припадає на інші меблі, перш за все, це деталі для меблів, 15% - на корпусні меблі, 9% - на офісні меблі. Імпорт кухонних меблів вкрай незначний і складає біля 1% від загального обсягу імпорту.

Меблева торгівля між Німеччиною і Україною

Меблева торгівля між Німеччиною і Україною динамічно розвивається. Обсяг німецького меблевого експорту до України збільшився за останніх 10 років на 70% і склав за підсумками 2005 року 12,2 млн. євро. Слід зазначити, що велику частку в структурі німецького експорту займають деталі для меблів (27%), цей показник збільшився за останніх 10 років у 2,3 рази. Це свідчить про розширення взаємовигідного співробітництва у сфері меблевої промисловості. Частка м'яких меблів та стільців (20%) у порівнянні з іншими експортними ринками невелика, в той же час порівняльним високим попитом в Україні користуються німецькі кухонні (18%), корпусні (18%) та офісні меблі (17%). Обсяг німецького меблевого імпорту з України збільшився за останніх 10 років у 2,4 рази і склав за підсумками 2005 року 11,7 млн. євро. Більше половини від загального обсягу імпорту припадає на м'які меблі та стільці (58%). Чверть імпорту складають корпусні меблі, 16% - деталі для меблів.


 







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Меблева промисловість Німеччини. Меблева торгівля між Німеччиною та Україною - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота