Впровадження і сертифікація систем якості по ISO 9000




З прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно операцій з металобрухтом)" у нашій країні вперше введена законодавча вимога наявності сертифіката на систему якості, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9002, у підприємств, що експортують сплави і злитки брухту і відходів кольорових металів.

Практика зарубіжних і ведучих вітчизняних підприємств свідчить, що задоволення вимог міжнародних стандартів ISO серії 9000 дозволяє забезпечити необхідний рівень якості і конкурентоздатність продукції і послуг.
Тому можна передбачити, що вимоги наявності сертифікованої системи якості будуть пред`являтися і в інших областях діяльності, в тому числі в сфері послуг. Наприклад, наявність системи якості є обов`язковою для учасників різних тендерів та інших комерційних конкурсів що проводяться в Україні.
Наявність сертифікованої системи якості практично обов`язкова для проектно-будівельних інститутів і організацій.
Підприємства-виробники складної продукції (автомобілебудування, літакобудування, вагонобудування тощо) починають вимагати наявність сертифікованих систем якості у своїх постачальників, звільняючись від витрат на вхідний контроль і з`ясування відносин через незадовільне постачання.
Міжнародна Організація зі стандартизації (ISO) заснована в 1947 році, - це Всесвітня федерація національних органів зі стандартизації в яку ввійшло 130 країн.
Слово "ISO" походить від грецького слова "isos", що означає "рівний".
Метою цієї найбільшої неурядової організації є сприяння розвитку стандартизації в світовому масштабі для забезпечення міжнародного товарообміну і взаємодопомоги, а також для розширення співпраці в області інтелектуальної, наукової, технічної і економічної діяльності.
Результатом її роботи є міжнародні угоди, які публікують як міжнародні стандарти.
До цього часу результатом роботи, зробленої в рамках ISO, є публікація більш ніж 11000 міжнародних стандартів з різних видів діяльності.
Стандарти ISO серії 9000 на системи якості є найбільш поширеними і в цей час більше 350 тисяч підприємств у різних країнах сертифікували свої системи якості на відповідність цим стандартам.
У сьогоднішній практиці використовують дві моделі систем якості: ISO 9001 або ISO 9002. Вони відрізняються ступенем охоплення всіх етапів життєвого циклу продукції.
Модель системи ISO 9001 застосовують підприємства, виробничий цикл яких містить проектування, розробку, виробництво, монтаж і обслуговування.
Модель системи ISO 9002 застосовують, коли виробничий цикл включає виробництво, монтаж і обслуговування, тобто відсутні проектування і розробка.
Впроваджена виробником система якості відповідно до вимог стандартів ISO серії 9000 передбачає, що на підприємстві:
керівництво одним з головних пріоритетів у своїй діяльності вважає максимальне задоволення вимог споживачів, як за якістю виробів, так за їх вартістю;
ведуть планування робіт за якістю, аналізують причини і наслідки відмов;
ведуть аналіз контрактів, що укладають з постачальниками і споживачами;
ведуть активні роботи з проектування нових видів продукції і постійно поліпшують продукцію, що випускають;
технічна і інша документація на підприємстві в повному порядку і знаходиться в потрібному місці в потрібний час;
ведуть активну роботу з постачальниками з вдосконалення комплектуючих виробів і матеріалів;
продукцію, виготовлену належним чином, простежують на всіх етапах виробництва, контролюють всі технологічні процеси;
організований і функціонує вхідний контроль, контроль в процесі виробництва і контроль кінцевої продукції;
контрольне, вимірювальне і випробувальне обладнання повірено або відкаліброване, ведуться реєстрація всіх вимірювань і результатів випробувань;
невідповідна продукція, якщо така взагалі можлива, буде обов`язково виявлена на підприємстві і не попаде до споживача;
у всіх випадках виявлення невідповідної продукції будуть вжиті адекватні заходів з недопущення її повторення;
готова продукція належним чином упакована, законсервована і підготовлена до відправки;
ведеться регулярний внутрішній контроль ефективності системи управління якістю;
постійно ведуть роботи з підвищення кваліфікації персоналу;
організована і функціонує система зворотного зв`язку - гарантійне і післягарантійне обслуговування;
ведуть аналіз запитів споживачів.
Сертифікація системи якості є незалежною оцінкою, яку виконує акредитована третя сторона (органи із сертифікації) і підтверджуючу, що впроваджена система якості задовольняє всім вимогам відповідного стандарту ISO 9001 або ISO 9002
Виходячи із значного досвіду консультування і сертифікації систем якості на відповідність вимогам ISO 9001 або ISO 9002 на різних підприємствах чорної і кольорової металургії, машинобудування, легкої промисловості, комп`ютерної техніки та інформаційних технологій в Україні, Німеччині, Франції, Італії, Чехії, Польщі, Литві, Китаї і з урахуванням міжнародної практики, ми рекомендуємо практично для всіх підприємств наступні загальні послідовні етапи створення, впровадження і сертифікації систем якості:
визначення моделі (ISO 9001 або ISO 9002) системи якості, що планується;
аналіз існуючої системи забезпечення якості і визначення об`єму її доробки;
навчання вищого керівництва, в тому числі уповноваженого за якістю від вищого керівництва;
формування робочої групи, створення нових документів і переробка існуючих:
впровадження системи якості і навчання середньої керівної ланки;
навчання внутрішніх аудиторів і проведення внутрішнього аудиту у всіх підрозділах і на всі вимоги стандарту ISO 9001 (ISO 9002) і інших нормативних документів;
вибір органу із сертифікації систем якості і подача заявки;
попередня оцінка системи якості органом із сертифікації і виправлення невідповідностей;
остаточна оцінка органом із сертифікації і виправлення невідповідностей;
отримання сертифіката.
Досвід українських підприємств, що мають ефективно діючу систему якості, яка є могутнім інструментом підвищення конкурентоздатності і зниження витрат, показує, що для багатьох це цілком посильна задача при умові активної участі вищого керівництва.
Якщо підприємство, приступаючи до створення системи якості, не має навчених в цій області фахівців, то з метою економії часу і коштів ми рекомендуємо скористатися послугами консультуючої організації, що зарекомендувала себе.
На закінчення необхідно підкреслити, що ДСТУ ISO 9002 це міжнародний стандарт ISO 9002, прийнятий в Україні як національний "методом обкладинки", тобто без внесення яких-небудь змін і доповнень, і тому обсяг і рівень вимог при сертифікації системи якості підприємства в національній системі УкрСЕПРО такий же, як і в країнах СНД, країнах Європейського співтовариства, США, Японії, Австралії тощо.
Іншими словами, сертифікація, яку проводять в системі УкрСЕПРО за рівнем не поступається сертифікації, яку проводять зарубіжні організації ТUV, BUREAU VERITAS, SGS, LLOYD`S REGISTER, TNO та інші, що працюють на ринку України.

Директор "НТЦ СТАНКОСЕРТ" - Головної організації Госпромполітіки з сертифікації продукції і систем якості, к. т. н. В. М. Ситніченко







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Впровадження і сертифікація систем якості по ISO 9000 - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота