Ясен






Ясень - скромний сусід дуба, який чомусь не став таким знаменитим, хоча заслуговує усіляких похвал. Не поступаючись йому по міцності і твердості, багатству текстури, він істотно перевершує його за тривалої стійкості до деформацій і ударної в'язкості.

Ареал і основні ознаки

     Ясень (Fraxinus) - рід рослин сімейства листопадних маслинових, який налічує близько 70 видів, поширених в основному в помірному поясі Північної півкулі, рідше в субтропічних і тропічних зонах. Росте ясен поодиноко або групами у змішаних лісах, часто разом з дубом та іншими листяними породами, рідше з хвойними. Іноді переважають в породному складі, утворюючи ясеневих лісу.
     Висота дерева до 30-50 м, діаметр стовбура до 1,5 м. Крона подовжено-яйцеподібна, з віком високопіднятою, широко-округла з вигнутими молодими гілками.
     Кора у молодих дерев зеленувата або світло-коричневий, з віком стає сірою або коричневою з чіткими неглибокими тріщинами.
Пагони з рідкими білими чечевічкамі, голі або опушені. Листя великі, непарноперістие (рідко цільні), з 3-17 листочками, тонкі або шкірясті, по краю пільчатие або зубчасті, зверху темно-зелені, знизу світліше. Розпускаються одночасно з цвітінням або до нього, іноді пізніше. Квіти запилюються вітром, іноді комахами, зредуковані, звичайно непоказні, зібрані в пучковидні волоті, двостатеві або роздільностатеві (полігамні - на одній рослині можуть перебувати чоловічі, жіночі та двостатеві), у деяких видів Оцвітина відсутній.
     Плід - крилата сім'янка (горішок). Плоди висять на дереві майже всю зиму (поїдаються птахами).
Коренева система звичайно потужна, з далеко розходяться бічними коренями.
      Живе до 150-350 років. Цвіте й плодоносить з 15-20 років, в густих насадженнях пізніше.
    У Росії ростуть близько 11 видів ясена, крім того, інтродуковані ще близько 20 видів. Серед них найбільше практичне значення мають 3 швидкозростаючих зимостійких виду з Північної Америки: ясен Пенсільванський (Fraxinus pennsylvanica) або пухнастий - дерево висотою 15-20 м, ясен білий американський (F. alba), висотою 20-40 м, ясен ланцетолістний або зелений ( F. lanceolata), висотою 15-20 м.
     Ясен високий або звичайний (F. excelsior) - поширений по всій Західній Європі, в Середземномор'ї і Малої Азії. У Росії - на південь і захід від Волги, на Кавказі. Росте в дібровах на темно-сірих суглинках і опідзолених чорноземах, часто в заплавах річок. Поширений в балкових (байрачних) лісах, розміщених по балочної мережі (балки, суходіл, лощини), у лісостеповій зоні і північній частині степової. Дерево заввишки 25-45 м, діаметр стовбура до 1-1,5 м. Нирки чорні, квітки двостатеві або роздільностатеві. Жіночі - без оцвітини. Волотисте суцвіття зосереджені по кілька штук в пазусі листового рубця торішнього пагона. Цвіте до розпускання листя. Росте швидко, особливо в період від 20 до 40 років. Часто страждає від пізніх весняних заморозків. При температурі нижче -40 ° С відмирають покояться нирки і утворюються морозні тріщини.
Повітряну засуху переносить добре. Широко використовується в озелененні.
     Ясень маньчжурський (F. mandshurica) - дерево з надзвичайно струнким колонновідним стовбуром і високо піднятою кроною, заввишки до 25-35 м. Діаметр стовбура досягає в окремих примірників до 1-2 м. Кора сіра або коричнювата, замолоду майже гладка, пізніше - в частих неглибоких тонких поздовжніх тріщинках, і навіть у старих дерев вона не буває грубою. Пагони й молоді гілки округло-чотиригранні, темно-жовтуваті або коричневі, з білими чечевічкамі. Бруньки великі, темно-коричневі, майже чорні, голі. Одне з найбільших листяних дерев Далекого Сходу Росії. Зростає від низин Амура до півдня Приморського краю, а також у Кореї, Китаї, Японії. Утворює ясеневих лісу, а також змішані з іншими листяними або хвойними породами.
     Інший далекосхідний вигляд - ясен носолістний (F. rhynchophyla), висотою до 10-15 м, зростає в нижньому ярусі широколистяних (переважно дубових) лісів, часто на узліссях і в річкових долинах. У культурі зрідка зустрічається в Європейській частині Росії.
      У гірських лісах Середньої Азії ростуть невеликі дерева висотою до 10-15 м, це ясен сирійський (F. syriaca) - дуже посухостійкі рослина, здатна переносити засолення грунту. Він є ендеміком.
     Ясень Согдійська (F. sogdiana) - зустрічається поодиноко або групами в заплавах річок в горах Паміру і південного Алтаю, на висоті 1000-2000 м, низькоросла рослина (іноді у вигляді куща).
     Ясень ізогнутоплодний (F. Raibocarpa) зустрічається на Кавказі. У Середземномор'ї, Малій Азії та Центральній Європі поширений ясен квітковий або білий (F. ornus) зі своєрідною низько опущеною, часто кулястої кроною і з красивими багатоквітковий густими і запашними суцвіттями. Цей вид, як і ясен остроплодний (F. oxycarpa), використовується в озелененні і в захисних насадженнях на півдні Росії.
Деякі види ясена є рідкісними. Один з них - ясен Зібольда (F. Sieboldiana) має дуже вузький ареал. Він зустрічається тільки на о. Кунашир (Курильські острови).
Ясень - газостійка рослина. 1 кг його листя здатний за сезон накопичити і хімічно зв'язати 10-12 г двоокису сірки.

Ясеневе лісу

     Ясеневе ліси - насадження з переважанням ясена. Вони в основному змішані, складні за складом і 2-3 ярусні. У Європі складаються в основному з ясена високого, в Північній Америці - з ясена білого або американського, ланцетолістного або зеленого і Пенсільванський або пухнастого, в Росії (в Приморському та Хабаровському краях) - ясена маньчжурського.
У Росії ясеневі ліси займають понад 700 тис. га, що становить 0,1% від загальної площі лісів Росії, в тому числі близько 200 тис га в Європейській частині і 500 тис га на Далекому Сході. Запаси деревини ясена в цих насадженнях оцінюються приблизно в 120 млн. куб. м (0,1% від загального запасу). З них стиглих і перестійних лісів близько 300 тис. га (0,1% від загальної площі стиглих і перестійних лісів), в яких зосереджений запас деревини обсягом близько 50 млн куб. м (0,1% стиглої і перестійних деревини).
     У Європейській частині Росії ясеневі ліси зустрічаються на лісових суглинках і опідзолених чорноземах (переважно похідні типи лісу), а також на багатих суглинних або іловатих грунтах у заплавах річок (корінні типи лісу), на рівнинах в лісовій та лісостеповій зонах, в горах Кавказу (до 2000 м). У лісостеповій зоні ясеневих лісу в основному сформувалися після рубок складних по складу дібров.
     Насадження середньо-і високопродуктивні Ia-II класів бонітету, запаси деревини до 80-100 років досягають 290-350 куб. м / га і більше. Під пологом лісу ясен успішно відновлюється насінням і, частково, порослю. На вирубках - як насінням, так і порослевим шляхом, але самосів на вирубках часто потребує освітленні. 
     На Далекому Сході ясеневі ліси займають ділянки з родючими Дерно-алювіальними і бурими лісовими грунтами на заплавних і надзаплавних терасах, на гірських схилах з бурими гірсько-лісовими грунтами. У кедрово-широколистяних і ясенево-ільмових формаціях переважають ясенеі трав'яні, трав'яний-чагарникові, чагарникові і папоротеві. Бонітет далекосхідних ясеневих лісів - I-IV класів, запаси деревини у віці 120-160 років досягають 200-350 куб. м / га, а іноді до 450-480 куб. м / га. Поновлення - насіннєве і швидкозростаючою Пневи порослю - добрий.
     Ясеневий ліс крім значною промислової цінності мають велике природоохоронне, водоохоронне, водорегулювальні, берего-і склонозащітное кольматірующее значення, а в ряді місць несуть нерестіліщеохранну функцію. 
     У ясеневих лісах застосовують переважно сплошнолісосічні рубки, однак, найкращі способи заготовки - вибіркові та поступові рубки слабкої і середньої інтенсивності.
     При вирощуванні саджанців у розсадниках та отриманні лісових культур слід мати на увазі, що ясен відноситься до числа дерев з найбільш вираженою аллелопатичною активністю, такий, що не може утворювати стійких одновидових насаджень. Алелопатія - це взаємний вплив рослин шляхом виділення в навколишнє середовище фізіологічно активних речовин. Алелопатія здійснюється шляхом прижиттєвого обміну кореневими виділеннями в грунті, листовими (летючі ефірні олії) - в навколишньому повітрі, а також шляхом накопичення в грунті продуктів перегнивання залишків коренів, опади, продуктів життєдіяльності грибів і бактерій. Найбільшою аллелопатіческой активністю володіють фенольні сполуки, які містяться в листі багатьох рослин і звільняються в результаті розкладання опади, викликаючи так зване грунтовтоми ( «отруєння»). Поряд з ясенем ці речовини активно виділяють листя горіха, каштана, хвоя сосни і їли. Рослини з високою аллелопатіческой активністю (ясен дуб, бук, платан, евкаліпт і багато хвойні) створюють навколо себе захисні зони, які в фітоценози зливаються в спільне поле, гнітюче і не допускає проростання чужих даного спільноті видів. Алелопатія поряд з іншими екологічними факторами лежить в основі виникнення і розвитку рослинних угруповань, тому що є основою виборчого відносини рослин один до одного, відіграє важливу роль у грунтоутворенні.
     З огляду на «ворожість» або сумісність лісових порід доцільно забезпечувати їх правильне чергування в розсадниках, а також на площах головного користування. При інтродукції порід поза їх природного ареалу для декоративних і змішаних лісових посадок необхідно враховувати можливий характер їх «взаємин». Відсутність такого підходу частково пояснює невдалі спроби висадити ясен на вирубках в масивах, де переважають хвойні (сосна і ялина).
У активних порід відбувається пригнічення навіть власного підросту, за рахунок накопичення токсичних речовин, у кінцевому рахунку, вид витісняє сам себе, що є однією з причин зміни рослинних асоціацій. Тому, на думку деяких фахівців, вибіркові рубки слабкої інтенсивності допомагають зберегти ясеневі ліси. 
     Більшість аллелопатичних речовин володіють антимікробними (фітонцидними) властивостями, захищаючи дерева та інших мешканців лісу (зокрема, людини) від дії патогенів (грибні інфекції - для дерев, мікроорганізми для людей). Чемпіонами тут, безумовно, є молоді соснові і ялівцеві насадження (виділяють до 30 кг ефірних масел з одного гектара в день), в яких повітря практично стерильне. За ними йдуть інші хвойні, евкаліптові, ясеневих і дубові гаї.

Strony:
2 1







Najnowsze ogłoszenia
Autoryzacja
Nazwa użytkownika:  
Hasło:  
 
W celu zdobycia dodatkowych możliwości w systemie, musisz zarejestrowac się . Rejestracja jest darmowa.

Ясен - www.PromWood.com
Społeczność online: 
Historia leśnictwa | Obróbka drewna | Gatunki drewna | Suszenie drewna | Maszyny i urządzenia | Stoliarka | Biopaliwo | Węgiel drzewny | Katalog leśny | Охота