Ясен






Шкідники

      З грибів найбільших втрат ясеневим насадженням приносить сіро-жовтий трутовик, який викликає червоно-буру ядрову гниль. Стволи середньовікових  дерев страждають від раку, викликаного грибом Neetva gebigena.
    Листя ясена пошкоджуються ясеновим шпанком, стовбури і гілки - ясеневим лубоїдом, насіння - ясеневим довгоносиком-сімяїдом.
Заходи боротьби зі шкідниками звичайні: санітарні рубки та рубки догляду, обприскування інсектицидами, отряхуваня гілок і збір жуків з дерев вранці до сходу сонця, викладення ловчих дерев (лубоїд), ранній збір насіння (наприкінці серпня) до виходу личинок і їх прогрівання (сімяїди ).

Ясень в розрізі

      Ясень відноситься до ядрових кільцесосудистих порід. Річні шари через відмінності в будові пізньої та ранньої деревини добре помітні на всіх розрізах. На поперечному розрізі у пізній зоні річних шарів дрібні судини видно як окремі світлі точки або короткі звивисті рисочки (у зовнішнього кордону широких річних шарів). Ядро світло-буре, заболонь широка, жовтувато-білий, поступово переходить в ядро. Серцевинні промені видно тільки на строго радіальному розрізі у вигляді невеликих блискучих рисок і крапок.
      Текстура ясена визначається на поздовжніх розрізах шириною річних шарів, різницею в забарвленні ранньої і пізньої деревини, а також ядра і заболоні. Крім того, важливу роль в утворенні текстури ясена грають перерізані судини в пізніх і ранніх зонах. Серцевинні промені практично не позначаються на текстурі (на відміну від дуба), за винятком суворо радіальних розрізів. У окоренкові частини великих дерев зустрічається хвиляста світловатість. На радіальному розрізі така текстура особливо красива.
Колір деревини ясена характеризується наступними значеннями параметрів:
• колірний тон, НМ: ядро - 583,5, заболонь - 579;
• чистота,%: ядро - 47,1, заболонь - 43,2;
• світлин,%: ядро - 58,2, заболонь - 51,1.
     Блиск деревини ясена має нижчі показники, ніж у хвойних, але дещо краще, ніж у дуба. Причиною є те, що анатомічні нерівності (в основному перерізані судини) на поздовжніх розрізах (особливо на радіальних) не дозволяють отримати дзеркальну поверхню. Перевагою по відношенню до дуба є те, що судини мають менший діаметр, і серцевинні промені практично непомітні. При самі ретельні обробці поверхні висота цих нерівностей буде не менше 200 мкм. Ці нерівності утворюють відблиски і відблиски, що помітно знижує показник блиску деревини.
     Показники макроструктури деревини ясена частково вже були перераховані вище. Слід зазначити ще середнє число річних шарів на 1 см поперечного розрізу і процентний вміст пізньої деревини в річному шарі:
• ясен високий або звичайний (Татарстан і Чувашія):
число річних шарів - 6,
вміст пізньої деревини в річному шарі - 58%;
• ясен маньчжурський (Далекий Схід):
число річних шарів - 6,7;
вміст пізньої деревини - 51%;
• ясен Пенсільванський (Європейська частина Росії, культура):
число річних шарів - 5;
вміст пізньої деревини - 71%.
     Деревина ясеня має значну нерівнощільність: щільність пізньої деревини в 2-3 рази вище, ніж щільність ранньої. Між ядром і заболонню у ясеня існує кільцеподібний шар стиглої деревини, яка за кольором і фізичними властивостями практично не відрізняється від заболоні. Вона характеризується зниженою в порівнянні з заболонню вологістю і різко зниженою проникністю для газів і рідин, через відсутність живих клітин і закупоркою водопровідних елементів.

 Фізичні властивості

 Вологість та пов'язані з нею властивості. Свіжозрубана деревина ясеня має вологість у середньому:
• ясен маньчжурський - 78%;
• ясен високий або звичайний - 36%.
     Водопоглинання у деревини ясена істотно нижче, ніж у хвойних через більшу щільності деревини. При використанні захисних покриттів вироби з неї практично не змінюють своєї вологості в процесі експлуатації, тому ясен ідеально підходить для паркету.
     Однак, висока щільність призводить і до більшої усиханні і розбухання. Ясень відноситься до порід із сильним всиханням. Тангенціальна усушка для ранньої зони річного шару складає 8,4%, а для пізньої - 9,8%. Коефіцієнт розбухання (відсоток зміни розмірів на відсоток зміни вологості):
• ясен звичайний:
радіальний - 0,19;
тангенціальний - 0,31;
об'ємний - 0,52;
• ясен маньчжурський:
радіальний - 0,2;
тангенціальний - 0,32;
об'ємний - 0,54.
Важливою характеристикою деревини є тиск набухання. Для ясена при нормальній температурі воно становить (ясен високий, ядро):
Тангенціальне - 3,12 Мпа;
радіальний - 2,66 Мпа; що в два рази вище, ніж у сосни.
Істотно більші, ніж у хвойних порід, і внутрішні напруги, що виникають у процесі сушіння пиломатеріалів з ясена.
Щільність. Середні значення щільності при стандартній вологості (12%):
• ясен звичайний (Татарстан, Чувашія) - 663 кг / куб. м;
• ясен маньчжурський (Приморський і Хабаровський край) - 653 кг / куб. м;
• ясен Пенсільванський (культура) - 742 кг / куб. м.
     Найбільш щільною деревиною відрізняються ясеневі лісоматеріали, отримані з ясена сумахолістного (F. coriariifolia) з Азербайджану (12 = 762 кг / куб.).
Проникність рідинами і газами. Повітропроникність деревини ясена значно нижче, ніж у сосни (приблизно в 20 разів). Приблизно те саме можна сказати і про водопроникність. Завдяки цьому його деревина (так само як і у дуба) важко просочується різними захисними речовинами.

 Механічні властивості

 Крім красивої текстури і кольору ясен має досить високими показниками міцності. Він перевершує за цими показниками дуб і поступається лише грабує.

Механічні властивості ясеня
Показники
Ясен маньчжурський
Ясен високий
(простий)
Ясень пенсильванський
(культура)
Границя крепості, МПа
 при статичному вигині
108
118
112
 при розтягуванні вздовж волокон
146
140
160
 при стисканні вздовж волокон
50,8
56,2
57
 при сколювані вздовж радіальної площини
13,0
13,4
13,7
 при сколювані вздовж тангенціальної площини
12,2
13,0
13,9
Модуль пружності при статичному вигині, ГПа
13,7
11,9
14,0
Ударна в'язкість, кДж/м2
61,9
88,9
163
Твердість, Н/мм2
 торцева
65
78,3
74,7
 радіальна
54
57,1
60,2
 тангенціальна
57
65,1
65,5
 ударна, Дж/мм2
0,81
1,05
1,08

    За тривалої стійкості до деформацій ясен не має собі рівних серед вітчизняних порід.
Так як серцевинні промені у ясеня значно менше, ніж у дуба і складають лише 15% обсягу деревини (у дуба - 36%), ясен розколюється помітно важче, ніж дуб.
    Ядро ясеня має велику (на 6-8%) щільність і більш високі міцнісні показники, але заболонь більш гнучка і пружна, тому для виготовлення гнутих деталей краще використовувати саме заболонь.

 Технологічні та експлуатаційні особливості

     Ясен достатньо тяжко обробляється ріжущім інструментом, і це пояснюється не лише його високою щільністю, а й особливостями анатомічної будови її деревини. Коефіцієнт, що враховує вплив породи дерева на силу різання (для сосни приймається рівним 1), для ясеня дорівнює 1,75. Для порівняння, цей коефіцієнт для дуба має значення 1,55. Приблизно так само співвідносяться і періоди стійкості різального інструмента (характеристики затупленія інструменту). 
     Ступінь уширення зубів на бік для рамних пив складає для вологої деревини ясеня - 0.65-0.75 мм, для сухої і мерзлій - 0,65-0,75 мм. Для дискових пилок діаметром від 135 до 315мм - 0,3 мм. Для стрічкових пилок: 0,4-0,45 мм для вологої деревини і 0,3-0,4 - для сухої і мерзлій.
Сушіння пиломатеріалів з ясеня має ті ж особливості, що і матеріалів з дуба (див. «Дерево.RU» № 3-4, 2002, с. 25).
Здатність утримувати кріплення (цвяхи, шурупи) істотно вище, ніж у всіх вітчизяних дерев, включаючи дуб.
Здатність до гнуття, що характеризується співвідношенням висоти перетину (товщини заготовки) h до радіуса вигину R: h / R = 1:2,7 (для бука 1:2,5; для сосни 1:11).
      Згадувані вище анатомічні елементи на поздовжніх розрізах деревини ясена не дозволяють досягти в процесі обробки (шліфування) мікронерівності менше 200 мкм. Через це і з огляду на досить великих судин потрібно готувати поверхню до остаточної обробки: гарантувати, заповнювати пори. Ясень тонується морилками на водній і спиртовій основі або травиться до майже білого кольору, витрата оздоблювальних матеріалів помірний.
      Деревина ясена відноситься до групи стійких до біологічної дії (ураження грибами). Причому біостійкість зростає з віком дерева. Більш біостійкі деревина в нижній (окоренкові) частини стовбура.
      Характерними вадами деревини ясена для середньої смуги Росії є морозні тріщини, що виникли в результаті суворих зим і, як наслідок, розвиток внутрішньої гнилі, тягова деревина і хвиляста сілеватость в окоренкові частини колоди. На ясені зустрічаються капи, проте істотно рідше, ніж на березах і горіхах. Сучковатість ясена і дуба приблизно однакові. Стовбур ясена становить від 55 до 70% загальної біомаси дерева, коріння 15-25%, гілки - 12-20%. Співвідношення таке ж, як і у дуба.

 Область застосування

      Ясень - скромний сусід дуба, який чомусь не став таким знаменитим, хоча заслуговує усіляких похвал. Не поступаючись йому по міцності і твердості, багатству текстури, він істотно перевершує його за тривалої стійкості до деформацій і ударної в'язкості. Тому він ідеально підходить для виготовлення сходів, покриття для підлоги, для інших деталей інтер'єру. До його недоліків відносять велику градацію кольору (із-за широкої заболоні), але іноді це можна вважати його додатковим плюсом. В даний час ясен все більше входить у моду у меблевиків і виробників паркету. Однак широке розповсюдження цієї породи обмежується тим, що на ринку він пропонується мало. Про споживчі якості можна сказати, що ясен при стандартному догляді служить довго і не подає ніяких сюрпризів. Розтріскування практично не зустрічається навіть при не надто грамотною сушці. Вартість виробів з нього близька до вартості виробів з дуба та бука.
Шпоном з деревини ясена і його коріння обробляються менш гарні породи деревини і облицювальна фанера.
      Деревина ясеня має високу ударною в'язкістю, добре гнеться (особливо деталі з заболоні), не дає відщепів і тому досить широко використовується при виготовленні спортивного інвентарю.
      У ряді країн Європи в якості лікарської сировини використовують кору, нирки, листя, квіти ясена. Висушена сік під назвою «манна», який виділяє ясен квітковий або манний (F. ornus), включений до фармакопеї деяких країн Західної Європи. 
      Ясень - технічна порода, і в промисловості затребувані і кора, і деревина, і корінь, і листя цього дерева. З кори та листя виготовляють синю, чорну і коричневу фарби, використовують як дубителів; листя в свіжому і сухому вигляді служать хорошим кормом для худоби. У Китаї на листках зубчатого дуба вигодовують дубового шовкопряда.
      В Англії недостиглі плоди збирають і відразу ж маринують (в оцті з перцем та сіллю). Їх подають як пряну приправу до овочевих і м'ясних страв замість каперсів. На Кавказі незрілі плоди маринують подібним чином і використовують в їжу як гостру пряність. Молоді зелені насіння після засолювання мають смак маринованих волоських горіхів. Їх використовують як пряну приправу до закусок, перших і других страв.

 Ясень «в них»

     У США та Канаді ясен використовується ширше, ніж у Європі, для виготовлення пиломатеріалів застосовується сім видів ясенів. На чотири з них припадає 90% всієї ясеновий деревини. Ясени американський і ланцетолістний, що ростуть майже по всьому сходу США і суміжних районах Канади, дають т.з. «Білий ясен» - важку, тверду, міцну, жорстку і пружну деревину, особливо підходить для виготовлення паркету, сходів, а також живців лопат, ручок для інструментів. Вона також високо цінується як матеріал для бейсбольних біт, лиж, тенісних ракеток і веселий. Ясень чорний з північного сходу США дає легшу, менш міцну і тверду деревину, придатну для обробки приміщень, виготовлення меблів та інших столярних робіт. Ясень широколистий (F. latifolia) з тихоокеанського узбережжя США характеризується широкими сидячими бічними листочками. Це одна з найцінніших листяних порід в регіоні. Ясень американський на сході США часто висаджують для озеленення і як декоративну рослину. З цією ж метою широко використовується ясен звичайний родом з Європи. Ще одна декоративна та озеленювальних порода - ясен манновий (F. ornus) з Південної Європи. Його стовбур і листя виділяють застигати на повітрі сік, званий манною і застосовується в медицині. Ясень китайський (F. chinensis) служить для розведення воскової "ложнощитовки" - комахи, що виділяє т.зв. білий китайський віск.
 

Страницы:
2 1







Последние обьявления
Авторизация
Логин:  
Пароль:  
 
Для того, что бы получить дополнительные возможности в системе, Вам надо пройти регистрацию . Регистрация бесплатная

Ясен - www.PromWood.com
Пользователи OnLine: 
История лесоводства | Деревообработка | Породы древесины | Сушка древесины | Станки и оборудование | Отделка деревом | Биотопливо | Древесный уголь | Лесной справочник | Охота