Краще справи йдуть у східноєвропейців




Погіршення загальноекономічної ситуації в країнах Західної Європи і Північної Америки не оминуло й ринок лісових товарів.

За останні місяці там також спостерігається тенденція до зниження та без перспектив на поліпшення, принаймні, в найближчі місяці. До такого висновку дійшли експерти Лісового комітету ЄЕК ООН, які підготували огляд для щорічного форуму цієї організації, що відбувся цьогоріч в Женеві.
Водночас, відзначають фахівці комітету, ринок лісових товарів у Східній Європі розвивається цілком у протилежному напрямі – зростає і споживання, і виробництво, і зовнішня торгівля. Наступного року ситуація на цьому ринку в країнах ЄЕК (Європа, СНД, Ізраїль, США і Канада) загалом трішки поліпшиться, але, передусім, за рахунок країн, де зростатиме виробництво і споживання хвойних пиломатеріалів. Зокрема, очікується, що в Росії виробництво може збільшитися до 22 млн. куб. м, а споживання – до 11,5 млн. куб. м. Розшириться й експорт цієї продукції.
Збільшення виробництва і споживання передбачається й в інших східноєвропейських країнах. Експерти відзначають, що зростання споживання хвойних пиломатеріалів у Північній Америці і Західній Європі в 2003 р. є малоймовірним, хоча їхнє виробництво може збільшитись у деяких країнах Північної і Центральної Європи.
Згідно з оцінками ЄЕК, 2003 р. також буде сприятливим на ринку листяних пиломатеріалів східноєвропейського регіону. У Росії, скажімо, цьогоріч приріст виробництва даної продукції становитиме 8%, у 2003 р. – близько 11%, а обсяги випуску в поточному році можуть сягнути 3 млн. куб. м. Поряд зі зростанням виробництва і споживання, країни Східної Європи нарощують й експорт листяних пиломатеріалів, причому збільшується частка обробленої продукції. Водночас, у Західній Європі і Північній Америці виробництво і споживання листяних пиломатеріалів залишиться на нижчому рівні.
На думку експертів Лісового комітету, у найближчі роки зовнішня торгівля листяними пиломатеріалами держав – членів ЄЕК буде значною мірою залежати від кон’юнктури китайського ринку, де очікується істотне зростання попиту на вищезазначену продукцію.
Ситуація на ринку деревинних панелей і плит у Західній Європі та Північній Америці також буде ускладнена нестабільністю попиту і тиском на ціни, що сприятиме посиленню концентрації виробництва. Наступного року споживання цієї продукції лише трішки збільшиться, а ось у Східній Європі можливе пожвавлення попиту і розширення потужностей з виготовлення деревинних панелей і плит.
Після зменшення обсягів лісозаготівель у 2001 р. у країнах ЄЕК, цей рік можна вважати стабільним стосовно постачання круглого лісу, однак ця тенденція, як підкреслюють експерти комітету, характерна передусім для східноєвропейських країн. У найближчі роки очікується розширення експорту круглого лісу з цього регіону, переважно у країни Західної Європи, а також Східної Азії, де найважливішими імпортерами і надалі будуть Японія та Китай.


 







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Краще справи йдуть у східноєвропейців - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота