Вимірювання розмірів і об’єму колод по-європейськи




Термін “Євростандарт” увійшов в практику української торгівлі лісоматеріалами раніше, ніж були розроблені європейські стандарти. Раніше часто всього “Євростандартами” помилково називали застарілі державні стандарти СРСР на експортні лісоматеріали, які не відповідали справжнім потребам покупців із якої-небудь конкретної країни чи групи країн.

Європейські стандарти (EN) і проекти стандартів (prEN) на лісоматеріали розроблені європейським Комітетом зі стандартизації (CEH). Членами цього комітету є національні органи зі стандартизації Австрії, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Греції, Данії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Італії, Люксембурга, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Фінляндії, Франції, Швеції, Швейцарії, а також Чехії. Слід зауважити, що розробку стандартів проводять переважно країни, які експортують лісоматеріали, ніж їх виробники. Секретаріат Технічного комітету CEH ТК 175 “Круглі і пиляні лісоматеріали” веде Франція, секретаріати робочих груп цього комітету ведуть Італія, Франція, Швеція, Бельгія і Швейцарія. Секретаріат Технічного комітету CEH ТК 124 “Конструкції із лісоматеріалів” веде Данія.
Якщо Європейський стандарт прийнятий, то перераховані вище країни повинні забезпечити його застосування як національного стандарту без будь-яких змін. Такий статус Європейських стандартів справді знімає технічні бар’єри в торгівлі лісоматеріалами між країнами Європи. Для нашої країни використання цих стандартів слід вважати необхідною умовою підтримки і розвитку експорту лісоматеріалів в країни Європи. Освоєння європейської методології стандартизації і принципів торгівлі лісоматеріалами є досить ефективним і для внутрішнього ринку.
Європейські стандарти передбачають нормування вимог до лісоматеріалів на трьох рівнях:
до вищого рівня належать міжнародні і національні стандарти, які містять загальні норми і правила; другий рівень – це стандарти сортування, вони встановлюють вимоги і правила, які використовуються конкретним виробником або споживачем лісоматеріалів. В українській практиці стандартизації стандартам сортування відповідають технічні умови. до нижчого рівня належать вимоги і правила, які зазначені в конкретному контракті на поставку лісоматеріалів.
Ступінь обов’язковості вимог до якості лісоматеріалів зі зменшенням рівня підвищується: вимоги контракту більш обов’язкові, ніж норми стандарту сортування, а стандарт сортування має пріоритет порівняно з національним чи єропейським стандартом. В європейських стандартах ці пріоритети забезпечуються тим, що всі вимоги, виконання яких не завжди може бути виправданим, супроводжуються приміткою: “Якщо контрактом (чи стандартом сортування) не передбачено інше, то …”.
Методи вимірювання круглих лісоматеріалів і штабелів лісоматеріалів встановлює проект європейського стандарту: prEN 1309-2:05. 1998 Round and sawn timber – Method of measurement of dimensions. Part2: Round timber – “Круглі і пиляні лісоматеріали – Методи вимірювання розмірів. Частина 2: Круглі лісоматеріали”.
Стандарт поширюється на зрубані хвойні і листяні круглі лісоматеріали. Він не поширюється на тропічні лісоматеріали.

1. Вимірювання довжини

1.1. Інструменти
Калібрувальний вимірювальний пристрій, в доброму стані, градуйований з ціною поділки не менше 1 см. Використовуваний вимірювальний пристрій має бути зазначений в контракті.
Електронна чи оптична система або інше обладнання для автоматичних вимірювань має бути каліброване перед використанням і повірятися після будь-яких модифікацій, а також через визначені інтервали часу.
Автоматична система має бути калібрована для отримання такого ж результату, як і результат ручного вимірювання.
Примітка: Інструкції з калібрування автоматичних систем, як правило, містяться в інструкції з використання, підготовленої виробником.
Інструкції з калібрування автоматичних систем, як правило, містяться в інструкції з використання, підготовленої виробником.
1.2. Методи вимірювання
1.2.1.Прямі круглі лісоматеріали
Вимірюють найменшу відстань між двома паралельними площинами, які перетинають повний поперечний переріз колоди у кожного торця перпендикулярно поздовжній осі лісоматеріалу. Для круглих лісоматеріалів з підпилом і комлевою обрізкою див. п. 2.3.
Прямі круглі лісоматеріали
1.2.2. Круглі лісоматеріали з простою або складною кривизною
Круглі лісоматеріали з кривизною вимірюють одним із двох методів. Використовуваний метод має бути зазначений в контракті.
1.2.2.1. Круглі лісоматеріали з простою кривизною
Круглі лісоматеріали з простою кривизною вимірюють як прямі колоди
Круглі лісоматеріали з простою кривизною
1.2.2.2. Круглі лісоматеріали зі складною кривизною
Круглі лісоматеріали зі складною кривизною вимірюють по секціях. Колоду умовними позначками розділяють на ділянки без кривизни чи з простою кривизною. Вимірюють довжину кожної ділянки як прямої колоди. Складають довжину окремих ділянок. Кожна ділянка повинна мати мінімальну довжину, яка погоджується з мінімальною довжиною за відповідним стандартом СЕН.
Примітка: З урахуванням умов споживання довжина може бути виміряна як у лісоматеріалів із простою кривизною.
З урахуванням умов споживання довжина може бути виміряна як у лісоматеріалів із простою кривизною. 
Круглі лісоматеріали зі складною кривизною
1.2.3 Круглі лісоматеріали з підпилом і комлевою обрізкою
Вимірюють як зазначено вище в п. 2.1 чи 2.2, але на торці з підпилом чи з комлевою обрізкою вимірювання довжини проводять від середини підпилу чи зрізу обрізки.
1.3. Реєстрація результатів
Довжину реєструють у метрах із двома десятковими знаками з округленням до зменшення.
Примітка: Якщо використовують номінальні довжини, обмірювану довжину округляють до зменшення до найближчої номінальної довжини.
Якщо використовують номінальні довжини, обмірювану довжину округляють до зменшення до найближчої номінальної довжини.

2. Вимірювання діаметра

2.1. Інструменти
Калібрований вимірювальний пристрій (лісова вилка, рулетка, рулетка для вимірювання кола, автоматична система і т.п.) у доброму стані, що визначає діаметр із ціною поділки не більше 1 см. Використовуваний вимірювальний пристрій має бути зазначений в контракті.
Система автоматичного вимірювання повинна бути калібрована перед використанням і повірена після будь-якої модифікації і через визначені інтервали часу. Автоматична система має бути калібрована для одержання такого ж результату, як і результат ручного вимірювання одним із методів за п. 2.2. Метод ручного вимірювання, вибраний для калібрування, повинен бути зазначений у контракті.
У випадку спорів для вимірювань використовують інструмент, зазначений у контракті. Якщо в контракті не зазначений вимірювальний інструмент, то застосовують вимірювальний інструмент, зазвичай використовуваний у країні постачання. Він зазначений у національному додатку до чинного європейського стандарту.
2.2 Методи вимірювання
2.2.1. Основні принципи
Вимірювання діаметра повинно бути виконано на середині довжини колоди. Якщо за сформованою практикою вимірювання або через вартість вимірювання діаметра на середині довжини неможливе, то в таких випадках вимірюють верхній діаметр на меншому торці колоди. Це вимірювання верхнього діаметра використовують разом із прийнятим нормативом збігу колод для одержання розрахункового діаметра на середині довжини.
Вимірювання діаметра проводять з корою чи без кори, однак здебільшого його реєструють без кори. Процедура переведення діаметра з корою в діаметр без кори описана нижче в п.2.2.2.
Примітка: Якщо за контрактом потрібно вимірювання об’єму з корою, діаметр може бути зареєстрований з корою.
Якщо за контрактом потрібно вимірювання об’єму з корою, діаметр може бути зареєстрований з корою.
2.2.2 Перетворення вимірювання діаметрів з корою у вимірювання без кори
Для необкорених колод, якщо для розрахунків використовують діаметр без кори, проводять зменшення виміряного діаметра одним з таких методів:
а) Результат вимірювання зменшують на оцінку подвійної товщини кори в точці вимірювання. Якщо є сумніви в значенні товщини кори, її визначають у точці вимірювання діаметра.
б) Використовують розрахункове значення товщини кори, зареєстроване письмово і погоджене продавцем і покупцем.
в) За відсутності угоди використовують відповідні розрахункові значення товщини кори за таблицями чи правилами сортування, опублікованими у країні постачання.
У випадку спорів у випадкової вибірки колод знімають кільце кори, вимірюють діаметр без кори, як зазначено в п. 2.2.3 і п. 2.2.4, і порівнюють з діаметром з корою.
2.2.3 Вимір серединного діаметра
Вимірюють діаметр колоди на середині її довжини. При використанні лісової вилки застосовують таку процедуру:
а) У круглих лісоматеріалів, для яких оцінка серединного діаметра не перевищує 20 см, - проводять одне вимірювання з розташуванням вилки так, щоб вимірюваний діаметр був середнім діаметром у перерізі на середині довжини.
Примітка: Якщо колода вважається овальною на середині довжини, то виконують два виміри діаметра перпендикулярно один до одного.
Якщо колода вважається овальною на середині довжини, то виконують два виміри діаметра перпендикулярно один до одного.
б) У круглих лісоматеріалів, для яких оцінка серединного діаметра перевищує 20 см, - вимірюють два діаметри на середині довжини перпендикулярно один до одного.
Примітка: Якщо колода вважається круглою на середині довжини, то виконують тільки одне вимірювання.
Якщо колода вважається круглою на середині довжини, то виконують тільки одне вимірювання.
При використанні рулетки для вимірювання кола проводять одне вимірювання на середині довжини.
При використанні автоматичної системи застосовують процедуру для відповідного ручного вимірювання.
Якщо на середині довжини колоди є очевидне порушення форми, що може спотворити результат вимірювання, проводять вимірювання в двох точках, рівно віддалених від середини довжини колоди в обидва боки.
Середину довжини довгих стовбурів визначають без обліку припусків по довжині у верхньому торці.
2.2.4 Вимір верхнього діаметра
Вимірюють діаметр у меншому торці.
Вимір лісовою вилкою проводять у точці, визначений від 5 до 10 см від меншого торця колоди, в такому порядку:
а) У круглих лісоматеріалів, для яких оцінка верхнього діаметра не перевищує 20 см, - проводять одне вимірювання з розташуванням вилки так, щоб вимірюваний діаметр був середнім діаметром у точці вимірювання верхнього діаметра колоди.
Примітка: Якщо колода вважається овальною у меншому торці, то виконують два вимірювання діаметра перпендикулярно один до одного.
Якщо колода вважається овальною у меншому торці, то виконують два вимірювання діаметра перпендикулярно один до одного.
б) У круглих лісоматеріалів, для яких оцінка верхнього діаметра перевищує 20 см, - вимірюють два діаметри перпендикулярно один до одного в точці вимірювання верхнього діаметра.
Примітка: Якщо колода вважається круглою в меншому торці, то виконують тільки одне вимірювання.
Якщо колода вважається круглою в меншому торці, то виконують тільки одне вимірювання.
Вимір лінійкою проводять на верхньому торці. Лінійка повинна бути розташована перпендикулярно до осі колоди, проходити через центр торця й бути орієнтованою для зчитування середнього діаметра поперечного переріза у верхньому торці колоди.
проводять на верхньому торці. Лінійка повинна бути розташована перпендикулярно до осі колоди, проходити через центр торця й бути орієнтованою для зчитування середнього діаметра поперечного переріза у верхньому торці колоди.
Примітка: Лінійки (рулетки) можуть бути градуйовані для зчитування відповідно до класів діаметра.
Лінійки (рулетки) можуть бути градуйовані для зчитування відповідно до класів діаметра.
Вимірювання автоматичною системою проводять із застосуванням процедури для відповідного ручного вимірювання.
проводять із застосуванням процедури для відповідного ручного вимірювання.
2.3. Реєстрація результатів
2.3.1. Серединний діаметр
При виконанні одного вимірювання діаметра результат реєструють у сантиметрах з округленням до зменшення до найближчого сантиметра.
При виконанні двох вимірювань діаметра результати виражають у сантиметрах з округленням до зменшення до найближчого сантиметра. Обчислюють середнє арифметичне двох вимірювань і реєструють з округленням до зменшення до найближчого сантиметра.
2.3.2. Верхній діаметр
При виконанні одного вимірювання діаметра результат реєструють у сантиметрах з округленням до зменшення до найближчого сантиметра.
При виконанні двох вимірювань діаметра обчислюють середнє арифметичне двох вимірювань і виражають у сантиметрах з округленням до зменшення до найближчого сантиметра.
При обчислення об’єму розрахунковий діаметр має дорівнювати верхньому діаметру, округленому до зменшення, плюс 0,5 см. Розрахунковий серединний діаметр установлюють по розрахунковому верхньому діаметру і нормативу збігу.
Примітка: Норматив збігу – розрахункове значення збігу, застосовуване в країні постачання.
Норматив збігу – розрахункове значення збігу, застосовуване в країні постачання.
2.4. Визначення об’єму
2.4.1. Формула для обчислення об’єму:

де:


V- обсяг у кубічних метрах із трьома десятковими знаками;
- обсяг у кубічних метрах із трьома десятковими знаками;
d- серединний діаметр у сантиметрах, зареєстрований за п. 2.3.1. і
- серединний діаметр у сантиметрах, зареєстрований за п. 2.3.1. і
2.3.2:
l - довжина в метрах, зареєстрована за п. 1.3;
- довжина в метрах, зареєстрована за п. 1.3;
π=3,1416.
=3,1416.
Якщо круглий лісоматеріал містить границю, його по цій границі умовно поперечним перерізом розділяють на дві частини, вимірюють кожну частину окремо, обчислюють обсяги частин і складають результати.
Якщо круглий лісоматеріал містить частини, які розрізняються за якістю, його розділяють умовними перерізами на необхідне число частин, вимірюють їх окремо, обчислюють об’єми частин і складають результати. Продавець повинен письмово зазначити довжину кожної частини і її обсяг, виражений у відсотках від обсягу круглого лісоматеріалу.
2.4.2. Вимірювання по секціях
При використанні автоматичної системи колода може бути обмірювана по секціях (через короткі інтервали по довжині). Обчислюють об’єми кожної секції, результати складають для отримання об’єму круглого лісоматеріалу.
2.4.3. Застосування таблиць
2.4.3.1. Серединний діаметр
Обсяг визначають по довжині, зареєстрованій за п. 1.3 і серединному діаметру - за п. 2.3.1, з використанням таблиць, офіційно прийнятих у країні постачання.
Примітка: Таблиці зазвичай містять найбільші і найменші довжини і діаметри колод, для яких допускається застосування цього методу.
Таблиці зазвичай містять найбільші і найменші довжини і діаметри колод, для яких допускається застосування цього методу.
2.4.3.2. Верхній діаметр
Об’єм визначають по довжині, зареєстрованій за п. 1.3 і верхньому діаметру - за п. 2.3.2, з використанням таблиць, офіційно прийнятих у країні постачання. Ці таблиці повинні забезпечувати об’єм, що відповідає об’єму за серединним діаметром.
Примітка 1: Таблиці зазвичай містять найбільші і найменші довжини і діаметри колод, для яких допускається застосування цього методу.
Таблиці зазвичай містять найбільші і найменші довжини і діаметри колод, для яких допускається застосування цього методу.
Примітка 2: Можливо також зчитувати об’єм колоди безпосередньо по лінійці для вимірювання колод, що має шкалу, яка базується на об’ємі, еквівалентному серединному діаметру для заданих довжин.
Можливо також зчитувати об’єм колоди безпосередньо по лінійці для вимірювання колод, що має шкалу, яка базується на об’ємі, еквівалентному серединному діаметру для заданих довжин.

3. Вимірювання штабелів

3.1. Інструменти
Калібрований вимірювальний пристрій, градуйований з ціною поділки не більш 1 см. Електронна чи оптична система, калібрована на такий же результат, як результат ручного вимірювання.
Система автоматичного вимірювання має бути калібрована перед використанням і повірена після будь-якої модифікації і через визначені інтервали часу. Автоматична система повинна бути калібрована для одержання такого ж результату, як і результат ручного вимірювання одним з методів за п. 3.2. Метод ручного вимірювання, обраний для контролю, повинен бути зазначений у контракті.
3.2. Визначення складового об’єму
Обчислення складового обсягу проводять за формулами, у яких:
V – складовий обсяг у кубічних метрах;
– складовий обсяг у кубічних метрах;
w – ширина в метрах;
– ширина в метрах;
d – глибина в метрах;
– глибина в метрах;
h – висота в метрах,
– висота в метрах,
з необхідними індексами.
Примітка 1: Щільний обсяг, що відповідає складовому обсягу, може бути отриманий множенням на відповідний перевідний коефіцієнт. Якщо це проводять, продавець повинен зазначити використовуваний коефіцієнт. Офіційно визнані коефіцієнти публікує країна постачання.
Щільний обсяг, що відповідає складовому обсягу, може бути отриманий множенням на відповідний перевідний коефіцієнт. Якщо це проводять, продавець повинен зазначити використовуваний коефіцієнт. Офіційно визнані коефіцієнти публікує країна постачання.
Примітка 2: Перевідні коефіцієнти не є стабільними через зміни: методу складання, положення колод у штабелі, відсотка обкорених колод, середнього діаметра, кривизни і наростів, якості обрізки суків, кори, породи чи співвідношення порід.
Перевідні коефіцієнти не є стабільними через зміни: методу складання, положення колод у штабелі, відсотка обкорених колод, середнього діаметра, кривизни і наростів, якості обрізки суків, кори, породи чи співвідношення порід.

Штабель з похилою стороною

Формула


Штабель з похилою стороною
Нерівний штабель
Розділяють штабель на частини рівної глибини не більше 3 м. Позначають через n число частин. Вимірюють h на середині кожної частини.
Розділяють штабель на частини рівної глибини не більше 3 м. Позначають через число частин. Вимірюють на середині кожної частини.
Формула: 


 Штабель на схилі
Розділяють штабель на частини рівної глибини не більше 3 м. Позначають через n число частин. Вимірюють h на середині кожної частини.
Формула: 


 Штабель на транспортному засобі
Формула 
 
 







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Вимірювання розмірів і об’єму колод по-європейськи - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота