Інтернет як місце для торгівлі




Інтернет – вже досить поширене явище в Україні, і хоча він ще не досяг того розмаху, який можна спостерігати у далекому зарубіжжі, все ж таки він існує. А оскільки у віртуальності можна робити все, то чому б не лише витрачати гроші на нього, але й заробляти, продаючи товар з інтернет-крамниці.

На Заході через Інтернет можна купити все, що душа забажає: від щойнозробленого соку до вілли на Багамах. У нас поки що не такий величезний асортимент, але в українському Інеті є досить багато крамниць, в яких продають книги, велосипеди, квіти, корм для тварин, фототехніку, тренажери, парфуми і косметику. Але перші позиції в попиті утримує побутова техніка, комп’ютерні аксесуари та компакт-диски.
Що ж потрібно знати, щоб збудувати власну інтернет-крамничку. У принципі – це те саме, що й у звичайному магазині: є вітрина, є склад, на якому лежить основний товар, є люди, які обробляють замовлення, пакують товар; є служба доставки замовлень до покупця і є гроші, якими розплачуються. Все це має свої особливості у віртуальності.

Вітрина

Інтернет-вітрина має свої недоліки і переваги. З одного боку, вона “безрозмірна”, на неї можна покласти весь товар, розташувавши фотокартки та малюнки, поруч залишивши інформацію про них. Крім того, вітрину інтернет-крамниці можуть побачити жителі всього світу, а от в офф-лайні вона стоїть за вказаною адресою і не поспішає переміщатися до покупця. Каталогізація, швидкий перехід з одного відділу в інший, кошик, в який можна збирати товар, а потім легко викидати, - все це величезні переваги перед реальною крамницею.
Недолік в тому, що покупець не може торкнутися до товару, понюхати, “спробувати на зуб”, ввімкнути, приміряти на себе. І ще одне, напевно, найголовніше - відсутня можливість зрівнювати подібний товар, який виставлено в реальному магазині на полиці зовсім поруч. Напевно, тому в нас ще не продають через Інтернет овочі, адже думки пересічної людини приблизно такі: “Можуть обважити”, “Невідомо скільки воно там в них вже лежить” тощо. Навіть в США, де Інтернетом користуються 2/3 населення старше 12 років, покупці до сих пір не люблять купувати їжу у віртуальності, віддаючи перевагу звичайним крамницям.
Віртуальна вітрина повинна бути дуже професійно зробленою, інакше кольори виглядають не такими, як у реальності; опис не зовсім точний; у продукта є такі маленькі деталі, які не видно на досить невеликій фотокартці тощо. Простий приклад, купівля книги через Інтернет. Здається, що може бути простіше – відсканована обкладинка і формат зазначені. А от папір, якість друку можна перевірити лише вдома. Тому бажано на сайті розмістити всю можливу інформацію про товар в найбільш повному варіанті.
Як і в реальної крамниці – вітрина – це головне. Яка вона – так і будуть купувати товар. Відповідно, якщо вона пересичена графікою, “важкими” фото тощо, то буде повільно завантажуватися, і, навпаки, якщо сайт сірий і буденний, рідко змінний – то і попитом він користуватися не буде. Сторінка інтернет-крамниці має відкриватися, як тільки користувач відірве пальці від клавіатури чи миші, інакше – він не дочекається і “піде” до іншої крамниці.
Пам’ятайте на сайті обов’язково мають бути присутні “Книга скарг і пропозицій”, “Питання і відповіді”.

Персонал

Якщо крамниця віртуальна, це зовсім не означає, що всю роботу виконують комп’ютер і програмне забезпечення. Є цілком реальні люди, що працюють у ній. Звичайно, тут є адміністратор - той, хто корегує всю роботу, його ще можна назвати директором, він відповідає на важкі питання, слідкує за поповненням бази, змінами на сайті, правовими відносинами з партнерами тощо. У будь-якого підприємства є бухгалтер, а іноді не один, так само і в інтернет-крамниці. Також тут працює оператор ПК (їх може бути 1-5-15: чим більша крамниця – тим більше операторів, їх можна прирівняти до продавців), він приймає замовлення, обробляє інформацію, роздруковує її, відповідає на електронну пошту). Комірник завідує складом і збирає товар для відправлення, а кур’єр доставляє товар за адресою або на пошту для пересилки. Не можна забувати і про web-дизайнера та системного адміністратора – саме вони підтримують віртуальну вітрину крамниці. Можна замовити створення Інтернет-крамниці у спеціалізованих фірм, але це коштує в середньому 1000-3000 грн., а потім ще певні суми кожного місяця за підтримку і поновлення сайту.
Часто керівники інтернет-крамниці забувають про необхідність надання допомоги і консультації покупцеві. Згадайте, у кожному реальному магазині є продавці, що готові кожної миті підказати, дати відповідь на питання. Звичайно, на сайті розташовують розділ “Допомога”, де є відповіді на типові питання. Але у людей іноді виникають нетипові питання. Тому обов’язково потрібно розташувати і виділити на головній сторінці сайта (а бажано на кожній сторінці) реальні координати підприємства: адреса і телефон. Не назвавши їх, підсвідомо закрадається недовіра – чому керівники приховують цю інформацію. Крім реальних координат можна вказати ICQ, форум, чат, або хоча б e-mail. Будьте готові до дуже оперативної відповіді, майже миттєвої. Покупцю нічого не коштує зайти на сайт іншої інтернет-крамниці і скористатися вказаним у них телефоном, а отже, і купити там товар. Більше того, за статистикою люди ніколи не повертаються на сайт, що їм не сподобався, вони просто назавжди забувають його адресу.

Гроші

Чи не найбільш актуальне питання в нашій країні – це оплата. Як правило, ніхто не хоче платити до отримання товару, тому в інтернет-крамницях майже завжди (за виключенням дуже дорогої ціни) діє система післяоплати. Є декілька можливостей оплатити послуги і товар інтернет-крамниці:
реальні гроші. Оплачуються при доставці безпосередньо кур’єру (підходить лише в місті, де розташований склад крамниці). Часто людям не подобається цей спосіб через те, що незнайома людина (кур’єр) буде заходити до них в квартиру, дізнається адресу і телефон тощо;
реальні гроші. Оплачуються на пошті після отримання посилки або бандеролі (досить дорогий спосіб для покупця, йому доведеться заплатити за кожен кілограм товару декілька гривень); крім того, така доставка може зайняти багато часу, а отже, інтернет-крамниця отримає гроші за товар лише через 3-10 днів після його продажу; 
кредитними картками через Інтернет (у великих банків є он-лайновий сервіс). Теж не дуже приємний спосіб для покупців, адже власний номер картки і всі секретні атрибути клієнт виносить у широкий світ всесвітньої мережі, в якому багато злодіїв, тобто хакерів. Тому і недовіра покупців, а отже, і зменшення користувачів цим способом оплати; 
інтернет-гроші, якими можуть скористатися володарі віртуальних гаманців, щоправда, таких у нас досить небагато.
Як видно, в Україні поки що немає досконалого способу оплати товару, не виходячи з дому. Особливо це стосується віддалених містечок і сіл.

Доставка

Перед відправленням замовлення обов’язково треба передзвонити і уточнити, чи справді було замовлення. Часто це просто жарт; вночі замовили, а зранку передумали; закінчилися гроші тощо.
Зазвичай, є досить невеликий вибір доставки товару додому:
кур’єром (лише у великих містах), як правило, така послуга безкоштовна; Укрпоштою (звичайною або експресом); отримання товару в реальній крамниці або на складі. Це найкращий спосіб для продавців, але виникає закономірне питання: навіщо тоді взагалі інтернет-крамниця?
І ще декілька зауважень. Не треба забувати про рекламу власного бізнесу: банери, поштова розсилка (електронна) – все це легко і доступно в Інтернеті. І не забувайте про прості правила ведення бізнесу – заохочення клієнтів: конкурси і тоталізатори, прогресивні знижки для постійних клієнтів, подарунки за кожні витрачені 100-200 грн. тощо.
Часто не враховують гарантійного строку на більшість товарів. На будь-яку побутову техніку є гарантія – декілька місяців. Добре, якщо покупець знаходиться у великому місті, де є майстерня, з якою укладено контракт на гарантійний ремонт. А якщо клієнт з далекого села, або навіть із закордону? Звичайно, якщо він їде у столицю – купує – везе додому – вона не працює – це його проблема. А якщо він придбав товар через Інтернет, то це проблема інтернет-крамниці.
Як правило, головне для покупця – це гарантія якості. Лише за впевненості, що можна гарантувати цю якість на найвищому рівні, треба відкривати власну крамницю у віртуальності.
Якщо ж вже є реальна успішна крамниця або сітка крамниць по Україні, то товар просто створений для продажу через Інтернет. А оскільки там конкуренти ще не завелися, то не відкрити її філіал і у всесвітній мережі дуже нерозсудливо.
 

 







Last Advertisement
Login
Log in:  
Password:  
 
You must register to get additional capabilities in the system, Registration is free

Інтернет як місце для торгівлі - www.PromWood.com
Users OnLine: 
History forestry | Woodworking | Species of wood | Wood drying | Machinery and equipment | Finishing wood | Biofuel | Charcoal | Forest handbook | Охота