Конструкції з деревини




Дерево – популярний будівельний матеріял
Технічні новації відкривають нові сфери застосування

Незалежно від того, яку форму приймає дерево – від збірних мансардних вікон та комплектувальних реставрованих старих будинках до шедеврів сучасної архітектури (таких як дерев`яний EXPO дах на Виставкових Площах у Ганновері) – воно переживає нині справжній бум. А це, своєю чергою спричиняє появу багатьох технологічних досягнень. Протягом 21 – 25 травня виставка-ярмарок ”LIGNAplus HANNOVER“ ознайомила багатьох із цим чудовим матеріялом та його різноманітним використанням.
У Німеччині дедалі більше нових будинків будують з дерева. Це є цілковитою зміною тенденції, яку ми бачили десятиліття тому. У 1997 році при будівництві лише 14 відсотків будинків використовували лісоматеріял. Переважно це були збірні будинки, сконструйовані на модульній ситемі, котрі не завжди можна було ідентифікувати як конструкції із лісоматеріялу. Чимало аспектів пояснює, чому дерево стає популярним будівельним матеріялом, не тільки для менших будинків, а й для більшого житлового та навіть торговельного господарства:
Нове німецьке законодавство щодо збереження електроенергії сприяє ізоляції будівель, і того можна досягти навіть з тоншими стінами.
Елементи дерев’яних конструкцій є відносно легші і тому їх неважко зводити у виробничих залах. Дерево надається для різноманітних збірних компонентів та елементів (напр., мансардних вікон).
Збирання скорочує витрати часу на будівництво. Попереднє складання та виготовлення тривають недовго, оскільки лісоматеріял, що використовується, не потребує сушіння протягом тривалого періоду. Використання модульних компонентів та частин пом’якшує більшість проблем, спричинених поганою погодою. Такі будівельні проекти розвиваються досить скоро, заощаджуючи час та гроші.
Багато сімей вибирає дерево, тому що це довговічний, екологічно чистий матеріял, який люди цінують за його красу, теплоту та міцність.
Беручи до уваги зростання інтересу до дерева як будівельного матеріялу, не дивує те, що на ринку з’явилося багато нових технічних прийомів та будівельних систем. Деякі з ідей потребують мінімального використання дерева – наприклад, легкі ізольовані каркасні конструкції. У інших випадках використовують тверде дерево, ураховуючи колоди та цілі стовбури. Остання тенденція підтверджує здобутки від використання порівняно більших кількостей дерева – такі як збалансована внутрішня атмосфера та більша стабільність, особливо у разі пожежі – та різноманітних будівельних технік. Деякі з цих будівельних технік дозволяють використовувати лісоматеріял нижчої якості та відходи від лісопилок.
Однак видимий лісоматеріял повинен бути доброї якості, і дуже часто також треба використовувати ламіновані матеріяли. Допуск не більше 15 відсотків вмісту вологи є нормою у сучасних конструкціях із лісоматеріялу.
Фасади нині можна конструювати, використовуючи широкий діапазон матеріялів, що грунтуються на дереві: від класичних покрить із необробленої модрини до ізольованих композиційних дощок із клеєної деревини та нових комбінацій дерева й пластмаси. Нові надходження на німецький будівельний ринок включають оброблені теплом та ацетилом дерев’яні продукти, які є стійкі проти атмосферних впливів та високоопірні до пошкоджень пліснявою та деревною губкою. Останнім винаходом є використання скляних фасадів для того, щоб захистити дерев’яну основу.
У відповідь на попит на зростаючі кількості та види дерев’яних елементів і компонентів розробляють дедалі більше нових машин. Тут тенденція відходить від ручних процесів та обладнання малих масштабів до завершених процесів із використанням машин CNC. Звичайно, це потребує не тільки нового устаткування та машин, а й відповідного розвитку програмного забезпечення. У майбутньому стане можливим вилучити багато стадій, на які затрачається час, так що плани архітектора можна прямо перекласти на дані контролю за виробництвом. Так, індивідуальні архітектурні рішення будуть реалізовуватися на базі майже цілком автоматизованої системи.
Ще одне важливе поле для новацій є у розвитку технічних споруд та будівельного обслуговування для конструкцій із лісоматеріялу. Законодавство щодо та збереження електроенергії, а також екологічні норми, що стосуються захисту лісу, потребують, щоб промисловість виробляла оптимальні матеріяли. Висока ізоляція є одним із факторів. Енергетично ефективні будівлі потребують цілком інших форм опалювання та вентиляції, ніж у стандартних будинках. Нові системи настилів та ізольовані труби також допомагають зменшити шум. Збірні електричні установки та системи мінімізують роботи на місці установлення.
Широкий дерев’яний дах, що височів на місцем проведення виставки EXPO у Ганновері, є могутнім символом орієнтованого на майбутнє сектора конструкцій із лісоматеріялу в Німеччині. Ця вражаюча конструкція була розроблена для Світової Виставки та закінчена в рекордні строки. Вона містить у собі всі найновіші технічні прийоми та новаційні розробки щодо дерев’яних матеріялів та клеях. Без використання сучасного програмного забезпечення планування та реалізація проекту була б, мабуть, неможлива в часи EXPO-2000.
 








Последние обьявления
Авторизация
Логин:  
Пароль:  
 
Для того, что бы получить дополнительные возможности в системе, Вам надо пройти регистрацию . Регистрация бесплатная

Конструкції з деревини - www.PromWood.com
Пользователи OnLine: 
История лесоводства | Деревообработка | Породы древесины | Сушка древесины | Станки и оборудование | Отделка деревом | Биотопливо | Древесный уголь | Лесной справочник | Охота