Процес, який не терпить метушні. Новинки на європейському ринку




Якщо говорити про сушіння пиломатеріалів та сучасні світові тенденції, то кількісну перевагу і надалі зберігає традиційне обладнання, що працює на основі вільної циркуляції повітря.

У випадку сушіння товстого пиломатеріалу велику частку ринку вже завоювали вакуумні сушарки. Серед пропозицій виробників можна також знайти устаткування для покращення якості деревини термічним способом.
Сьогодні доволі великою популярністю користуються алюмінієві камери нескладної будови. Несуча конструкція цих сушарок складається з алюмінієвих профілів. Вони містять також алюмінієві панелі з термоізоляцією, часто мають широкі двері, які роблять можливим безпосереднє завантаження пиломатеріалу за допомогою спеціальної каретки, а також подвійну стелю із розміщеними над нижньою поверхнею відкритими осьовими вентиляторами із безпосередніми приводами.
До компаній, які відіграють найвагомішу роль на європейському ринку сушіння деревини, зазвичай, зараховують Nardi, Incomac, Mühlblöck-Vanicek, Secal, Termolegno, Spanholz, Baschild, Katres, Secea, WDE, Brunner, Ceotto.
Фірма Nardi з італійського містечка Соаве відома своїми інноваціями переважно щодо тунельних сушарок, де осьові вентилятори розміщуються всередині металевих циліндрів. Основною перевагою цієї конструкції є малі аеродинамічні втрати та відповідно низьке споживання електроенергії. Як новий елемент фірма Nardi запровадила розміщені на нижчій стелі спойлери (інтерцептори), які після завантаження камери опускаються на штабель пиломатеріалів, забезпечуючи рівномірніший розподіл потоку повітря по всій висоті штабеля.
Сушарки найчастіше обладнуються біметалевими пластинчатими калориферами, тобто нагрівальними приладами, що використовують гарячу воду або пару. В деякій з них вмонтовані ще й теплові помпи (конденсаційні агрегати). Фірма Incomac з м. Монтебелюни – піонер у сфері конденсаційного сушіння – нещодавно застосувала в устаткуванні з серії “МАС” кватрофлюороетан як засіб охолодження, нешкідливий для озонового шару.
Фірма Vanicek виробляє конвективні та вакуумні сушарки. Камери мають різні розміри – відповідно до обсягів деревини, яка піддається сушінню протягом тижня чи місяця, та відповідають потребам клієнта. Величина камери залежить також від товщини пиломатеріалу, початкової та бажаної кінцевої вологості деревини. Фірма виготовляє камери в широкому асортименті – від 5 до 1000 куб. м. Фірма Vanicek встановлює в стандартних сушарках для пиломатеріалів вентилятори великої потужності діаметром 710 мм, практично зовсім відмовившись від застосування великогабаритних вентиляторів діаметром 2,6 м з реверсивною тягою. Нова версія перш за все є дешевшою. Стінки камери для сушіння мають товщину 300 мм. Товщина ізоляційного шару (з мінеральної вати) складає від 100 до 200 мм. Виробник пропонує також високотемпературні сушарки, які працюють при температурі до 140 Со.
Окрім стандартних сушарок із вентиляторами, встановленими над нижньою стелею (вертикальна вентиляція), пропонується також – особливо для деревини, що використовується в будівництві, – система “HV”. В ній відбувається горизонтальна вентиляція, яка забезпечує рівномірний розподіл тиску по всій площині перерізу пиломатеріалу, навіть якщо штабель є нерівномірно складений через різну довжину окремих елементів.
У виробничому процесі широко застосовується автоматична система керування. На комп’ютері задається бажана кінцева вологість, порода деревини, її товщина, і процес сушіння контролюється автоматично. Якщо є декілька сушильних камер, комп’ютер можна розмістити просто в офісі і таким чином керувати процесом. Клієнтами Vanicek є деревообробні та меблеві фірми, які переважно продукують меблі з масиву. Нещодавно стало відомо, що компанія об’єдналася із потужним австрійським виробником сушарок – фірмою Mühlblöck. За словами представників обох компаній, об’єднання пов’язане з можливістю сполучити досвід та здобутки двох найбільших австрійських виробників сушарок. Це допоможе досягти оптимального часу сушіння та найвищої якості за найнижчих можливих витрат.

Устаткування для термічного покращення властивостей деревини

Устаткування, в якому внутрішня температура досягає 220 Со, виготовляє компанія Mühlblöck з австрійського міста Ебершванг. Камера для сушіння має дуже сильну термічну ізоляцію, саме тому приводи встановлені зовні і безпосередньо з’єднані з вентиляторами. Сушарки Mühlblöck призначені для теплової обробки, пропарювання та сушіння деревини при високій температурі.
Устаткування для подібної обробки пропонує також група підприємств Valutek з фінської місцевості Турку. Виготовлені нею системи працюють на основі канальної сушарки з продуктивністю 50000 куб. м щорічно при максимальній робочій температурі 230 Со. Нагрівальний пристрій живиться маслом, а також навзамін парою чи електричним струмом. Гази, що виділяються з деревини, спалюються в спеціальній пічці, отже не забруднюють навколишнє середовище.

Сушіння при високій температурі

Багато виробників займаються технологією високотемпературного сушіння. Шведське підприємство WSAB репрезентувало систему охолодження до стандартних двигунів, що працюють при температурі 40 Со. Через відповідну трубу всередину корпуса двигуна ззовні поступає повітря, яке потім виводиться назад. Експериментальний зразок такого устаткування працює вже понад 2 роки у Швеції в камері сушіння з температурою 80-90 Со. Ця новинка вартує уваги, оскільки ціна стандартних двигунів часто складає майже 60 відсотків ціни двигунів, спеціально пристосованих до експлуатації при високих температурах. Ще один варіант пропонує німецька фірма Mahild з м. Нюртінген, яка у свого клієнта в Чилі встановила приводи вентиляторів назовні високотемпературної камери для сушіння, на стальному риштуванні заввишки 6 метрів. Вентилятори мають діаметр 1,8 м, а швидкість руху повітря в штабелі пиломатеріалів складає від 6 до 7 м/с.

Нові технічні вдосконалення

Нещодавно шведська фірма WSAB репрезентувала новий винахід шведського науково-дослідного інституту – комп’ютерну програму для графічної симуляції напружень, що виникають в деревині під час сушіння. З її допомогою можна наперед порахувати результат сушіння для різних стандартних варіантів перебігу процесу. Змінюючи температуру та час, можна дібрати такий хід процесу, щоб сушіння відбулося якнайшвидше, з щонайменшою кількістю тріщин та з рівномірним розподілом вологості.

Нові штабельні прокладки

Австрійська компанія Huber-Holz нещодавно репрезентувала свій новий винахід – штабельну прокладку “VENTO”, яку виготовляють із деревини твердих порід, зазвичай, ясена та бука. Під час першої фази сушіння деревина з цінних листяних порід доволі часто отримує різноманітні ушкодження – штабельне знебарвлення, дефекти поверхні, а також деформації. Саме тому для швидкого та якісного сушіння дуже важливими є правильні штабельні прокладки. “VENTO” мають діагональне фрезування з коротким вентиляційним шляхом, що забезпечує оптимальну циркуляцію та рівномірне провітрювання. Ці прокладки зводять до мінімуму можливість дефектів, а також запобігають необхідності перекладання штабеля.

Сушарки з тепловими помпами
 

У торговій пропозиції німецької фірми HB Holztrocknung Maktel GmbH з м. Гільхенбах центральне місце займають сушарки третього покоління з тепловими помпами, призначені для використання при температурі від 25 до 70 Со. Сушіння відбувається таким чином, що частина повітря, яка заповнює камеру, охолоджується до температури конденсації. Обмін повітря з навколишнім середовищем не відбувається, отже система працює цілком незалежно від зовнішніх умов. Видатність є такою високою, що на видалення 1 літра води потрібно заледве 0,3-0,35 кВт. Несправності системи охолодження, які раніше траплялися, усунуто завдяки конструкційним змінам та використанню нових винаходів. Так, наприклад, випарювач виготовляється нині із нержавіючої сталі. Фірма постачає як менші версії сушарок, з денною продуктивністю сушіння менше 100 літрів, так і більші, що видаляють вологу в межах кількох тисяч літрів щодня.

Вакуумні сушарки

Хоча технологія конвективного сушіння, незважаючи на прогнози, не є цілком забутою, вакуумне сушіння має суттєву перевагу. Особливо це стосується пиломатеріалу з листяних порід завтовшки понад 40 мм та хвойних порід – понад 80 мм. Процес тримає менше часу, а деревина не знебарвлюється. Окрім того, завдяки новим способам конструювання та виробничим технологіям, вакуумні сушарки можуть вміщувати все більший об’єм деревини. Також вони споживають менше електроенергії та є надійнішими, порівняно з іншими сушарками.
Підприємства Brunner пропонують, наприклад, вакуумне устаткування “High-Vac”. Протягом декількох останніх років сушарки Brunner мають модульну конструкцію винятково прямокутної форми, а не закругленої, як раніше. Великогабаритне устаткування встановлюється на місці. Таким чином фірма-замовник уникає видатків на спеціальне транспортування. Фірма Brunner на минулорічній виставці “Ligna plus” (Ганновер) вперше представила сушарку “S1”, що вміщує один штабель пиломатеріалів завдовжки 12,5 м, а також сушарку на шість штабелів, яка надсилається клієнту в розібраному вигляді.
Фірма Kronseder Trockentechnik з місцевості Вільсбібург пропонує вакуумні сушарки “Eurovac” з поздовжньою вентиляцією та місткістю 1,5-4,5 куб. м. Сушарка “Eurovac-Cirkular-Trockner” має конструкцію “КСТ 650-3000”, місткість від 6,5 до 30 куб. м. та працює з поперечною вентиляцією. Це устаткування має сім модифікацій за розмірами. Для обігріву, зазвичай, використовується тепла вода. Конденсація відбувається на охолоджуваних водою трубах всередині резервуару. Нещодавно запропоновано також сушарку, обладнану тепловою помпою, котра повертає до системи нагрівання енергію, яка звільняється під час конденсації. Цікавою новинкою вартує назвати систему керування “Variovac”, що регулює величину вакууму залежно від вологості деревини.
Датська фірма Iwotech з м. Бранде пропонує парову сушарку із нержавіючої сталі із об’ємом 1,2х2,2х18,0 м. Сушарка має ізоляцію завтовшки 150 мм. У верхній частині камери міститься паровий конденсатор, також виготовлений із нержавіючої сталі. В сушарці використовується поперечна вентиляція з двигунами, які мають регульовану швидкість обертів. Виріб фірми Iwotech може використовуватися і для парової обробки деревини. Високу надійність функціонування забезпечує система управління SPS з персональним комп’ютером IBM.
Фірма Eberl Trockenanlagen з баварського містечка Боденкірхен, яка лише декілька років займається вакуумними сушарками для пиломатеріалу, від самого початку зосередилася на системах з тепловими помпами. Її пропозиція призначена клієнтам, які не володіють відповідною системою нагрівання і не мають на неї коштів. Сушарки Eberl виготовлені з нержавіючої сталі і мають ізоляцію з мінеральної вати завтовшки 160 мм.
Фірма Opel Vacudry з м. Унтерензінген (Німеччина) є виробником безвентиляторних пресових сушарок “Sigma Quatro” з нагрівальними плитами та вакуумних сушарок з вентиляцією. Устаткування має конструкцію прямокутної форми; кожух виготовлений з нержавіючої сталі. Вакуумні пресові сушарки забезпечують результативне сушіння, світлий колір пиломатеріалу та вищу якість завдяки пресуванню.
Італійська фірма Maspell з Рочета Каіро Монтеноте, піонер на ринку вакуумних сушарок, та компанія WDE з Терні нещодавно представили спільну пропозицію вакуумних сушарок з нагрівальними плитами та без них. Можливий об’єм сушарки становить від 0,5 до 100 куб. м.
Отже, як бачимо, пропозиція сушарок на європейському ринку є досить широкою та різноманітною. Сьогодні на перший план поступово виходять великогабаритні конвективні сушильні камери, які відповідно найширше представлені у пропозиціях фірм.








Последние обьявления
Авторизация
Логин:  
Пароль:  
 
Для того, что бы получить дополнительные возможности в системе, Вам надо пройти регистрацию . Регистрация бесплатная

Процес, який не терпить метушні. Новинки на європейському ринку - www.PromWood.com
Пользователи OnLine: 
История лесоводства | Деревообработка | Породы древесины | Сушка древесины | Станки и оборудование | Отделка деревом | Биотопливо | Древесный уголь | Лесной справочник | Охота