Росії свого ринку мало




З урахуванням інфляції торік зростання меблевої промисловості Росії становило лише 2%. Більшість промисловців звинувачує в усьому безграмотну тарифну політику держави. Інші ж, звинувачують керівників, які не скористалися перевагами 1998 року. На застарілому обладнанні неможливо виготовляти меблі, що відповідають сучасним потребам росіян.

Підсумки роботи меблевої промисловості в 2002 році зовні виглядають непогано. За даними Асоціації підприємств меблевої і деревообробної промисловості, торік було виготовлено меблів на 26,6 млрд. руб., що складає 21%-не зростання проти 2001 року. Однак це лише в поточних цінах, а в порівняльних (з урахуванням інфляції) – зростання ледь перевищує 2%. Одночасно майже на 40% зріс імпорт. За словами заступника генерального директора Асоціації підприємств меблевої і деревообробної промисловості Андрія Шнобеля, нині впевнено почувають себе лише ті підприємства, які встигли за посткризовий час провести реконструкцію і технічне переозброєння цехів.
Виробництвом меблів у Росії займаються близько 3,5 тис. підприємств. При цьому на 550 з них припадає близько 80% загального обсягу випуску. Цікаво, що до 30% російських меблів випускають підприємства Москви і Московської області.
Криза 1998 року спричинила збільшення попиту на продукцію, і з’явились надії на розвиток меблевої промисловості. Так, з 1999 року обсяг виробництва стабільно зростав. Однак віднедавна ці темпи значно знизились. Багато меблярів звинувачують у цьому занадто низькі митні тарифи на ввезення імпортних меблів. Андрій Шнобель вважає, що зниження митних тарифів з 1 січня 2002 року особливо позначилось на корпусних меблях (стінки, стелажі тощо).
Згідно з даними аналітиків, частка імпортних меблів у загальному споживанні цієї продукції в країні вже сягнула 50%. А зниження ставок митного збору на меблі позбавило виробників їхньої головної переваги – низької ціни. Водночас, на думку аналітиків, невиправдано високе мито на устаткування і меблеві комплектуючі, не дають змоги російським меблярам можливості випускати якісніші вироби. Нині понад 70% основних фондів виробників матеріалів для меблевої промисловості застаріло. На думку Андрія Шнобеля, необхідно знижувати мито на плити МДФ, плівки з вінілхлориду, пластмасову та металеву фурнітуру, а також плити ДСП, що зараз у дефіциті.
Однак деякі меблярі вважають “імпортну” проблему надуманою, оскільки російські та іноземні меблі займають різні ніші, а відтак і споживачів. На їхню думку, ефект імпортозаміщення є не що інше, як перехід споживачів до більш дешевої категорії товарів у кризовій ситуації. Повернення до звичних категорій якості відбудеться тоді, коли добробут населення поліпшиться. Звісно, таку думка підтримують іноземні конкуренти російських меблярів. На думку генерального директора IKEA у Росії Леннарда Дальгрена, для російських меблярів, які мають великий потенціал розвитку, конкуренція лише на користь, а збільшення митного збору – найкращий спосіб пригальмувати розвиток російської меблевої і деревообробної промисловості.
На цей рік прогнози меблярів не дуже оптимістичні. Є думка, що за умови зміни митного регулювання, що відбито в концепції розвитку ЛПК, і створенні стимулів для розвитку виробництва ситуація може поліпшитись. Утім, на думку Шнобеля, навіть якщо тарифні питання будуть вирішені на користь меблевої промисловості, легкого життя меблярам чекати не варто. Він вважає, що нині у деяких країнах Західної Європи меблева промисловість переживає кризу, тому тиск виробників з цих країн буде лише зростати.
 







Последние обьявления
Авторизация
Логин:  
Пароль:  
 
Для того, что бы получить дополнительные возможности в системе, Вам надо пройти регистрацию . Регистрация бесплатная

Росії свого ринку мало - www.PromWood.com
Пользователи OnLine: 
История лесоводства | Деревообработка | Породы древесины | Сушка древесины | Станки и оборудование | Отделка деревом | Биотопливо | Древесный уголь | Лесной справочник | Охота