Проект Технічного регламенту щодо продукції деревообробної промисловості ТЕХНІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ ЩОДО ПРОДУКЦІЇ ДЕРЕВООБРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ




ВСТУП
0.1 Технічний регламент щодо продукції деревообробної промисловості (далі за текстом - Технічний Регламент) є спеціальним Технічним регламентом – нормативно-правовим документом, що встановлює вимоги центральних органів виконавчої влади (суб'єктів технічного регулювання)

 щодо економічної безпеки країни під час виробництва і торгівлі лісоматеріалами, охорони довкілля та збереження природних лісових ресурсів, запобігання недобросовісній практиці в частині неефективного використання деревини і утилізації відходів, які містять деревину в будь-якому вигляді.
Мета розроблення цього Технічного Регламенту повністю відповідає статті 13 Закону України від 1 грудня 2005 року N 3164-IV "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності".
0.2 Споживач та виробник однаковою мірою підпадають під небезпеку в екологічній, технічній, виробничій та соціальній сферах. Негаразди в будь-якій з них можуть привести до захворювання або загибелі людини, втрати майна та дискомфорту існування в навколишньому середовищі. Тому в кожній з цих сфер повинні бути відомі критерії оцінки можливої небезпеки для людини.
Це актуально для всіх галузей, але в системі споживання, користування, перероблення та відтворення деревних ресурсів такі проблеми є особливо гострими внаслідок унікальних властивостей деревини і способів її перероблення.
0.3 Важливою особливістю деревообробної промисловості є те, що вона об'єднує багаточисельних власників деревних ресурсів з ще більшою кількістю споживачів деревини, яка використовується для виготовлення предметів споживання безпосередньо або в якості допоміжних засобів. З одного боку, первинне перероблення деревної сировини потребує специфічного обладнання і відповідних технологій, а з іншого боку, отримання деталей для виробів конкретного призначення потребує принципово різної технології оброблення матеріалів та заготовок з деревини.
0.4 В природі немає жодного конструкційногоматеріалу, який більше, ніж деревина пристосований до біосистеми людини, до задоволення її культурних, естетичних та екологічних потреб. Джерелом деревини є ліси та інші деревні насадження, які не віднесені до лісів, але є елементом екологічної системи, що очищає довкілля від вуглекислого газу і збагачує його киснем. Крім того, деревина вважається «теплим» матеріалом, бо її тканини мають схожу природу з тканинами тіла людини. Тому дерев’яні предмети споживання створюють комфортне середовище перебування людини. Як паливо, деревні ресурси можуть відтворюватись і там, де це економічно виправдане, особливо у лісових місцевостях, деревина може замінювати енергетичні ресурси, що не відтворюються (газ, нафта, електроенергія). Це сприяє енергетичній безпеці країни.
0.5 У предметах споживання виробники намагаються задовольнити потреби покупця використовуючи високоякісну деревину, яка не має ніяких вад. Природне прагнення виробника отримати максимальний прибуток за рахунок високої ціни предмета споживання має дуже небезпечні наслідки для соціальної, виробничої, технічної та екологічної сфер.
0.6 Для збалансованого функціонування системи управління сферами споживання, користування, перероблення та відтворення деревних ресурсів у цілому потрібний базовий нормативно-правовий документ, головною метою якого повинна бути збалансованість функціонування всіх суб’єктів, які мають відношення до деревини.
Відсутність в Україні такого документу, а також відповідних нормативних документів, в яких були б відображені і збалансовані ці суперечливі вимоги, привела до дисбалансу в системі відтворення, перероблення, користування та споживання деревних ресурсів.
Деякі елементи цієї системи зовсім відсутні, а інші погано пов’язані між собою. Наприклад, в країні зараз відсутній ринок вторинних деревних ресурсів і деревної сировини у вигляді відходів та дерев’яних виробів, що були у споживанні та користуванні, який повинен забезпечувати певною мірою конкуренцію деревині на кореню. В Україні не існує жодного законодавчого або нормативного документа, в якому були б збалансовані ці суперечливі вимоги.
0.7 За умов низької лісистості території України деревина є стратегічно важливим видом сировинних ресурсів держави. Раціональне використання деревини є важливою складовою частиною екологічної безпеки країни, тому питання регулювання процесів заготівлі деревини та нормування витрат деревних ресурсів відноситься до сфери діяльності центральних органів виконавчої влади, які відповідають за технологічну та технічну політику в деревообробній промисловості.
0.8 Цей Технічний Регламент не може існувати ізольовано від багатьох аналогічних документів і стандартів, у тому числі, від європейських Директив, де є згадування про деревину. Орієнтуватися у такому великому обсязі директивних документів практично неможливо будь-якому фахівцю, який не є спеціалістом у сфері стандартизації. Крім того, немає ніякої можливості урахувати в Технічних регламентах загального характеру всі особливості деревини, які впливають на безпеку продукції, що виробляється, і процеси, які здійснюються на протязі всього її життєвого циклу. Тому цей спеціальний Технічний Регламент повинен містити безпосередньо або через відповідні посилання всі вимоги, які забезпечують збалансоване функціонування деревообробної промисловості.
0.9 В цьому Технічному Регламенті зроблені посилання на відповідні чинні Технічні регламенти загального характеру, вимоги яких стосуються деревини, яка використається в виробах різного призначення, а також наведені інші специфічні вимоги безпеки.

Страницы:
5 4 3 2 1







Последние обьявления
Login
Логин:  
Пароль:  
 
Для того, что бы получить дополнительные возможности в системе, Вам надо пройти регистрацию . Регистрация бесплатная

Проект Технічного регламенту щодо продукції деревообробної промисловості ТЕХНІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ ЩОДО ПРОДУКЦІЇ ДЕРЕВООБРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - www.PromWood.com
Пользователи OnLine: 
Die Geschichte der Forstwirtschaft | Holzbearbeitung | Holzarten | Holztrocknung | Maschinen und anlagen | Finishing holz | Biokraftstoff | Holzkohle | Forest Directory | Охота