Лізинг. Головне не володіти, а експлуатувати




Ще не на часі порівнювати показники укладених угод лізингу в Україні, які просто мізерні, зі скажімо, в США – близько $226 млрд. чи Німеччині – $35,7 млрд. До речі, в світі нині за допомогою лізингу купується деревообробного обладнання на $32 млрд.

Вітчизняний лізинг у всіх галузях промисловості, та в царині деревообробки зокрема, доволі молодий. Але, на думку фахівців, ринок лізингових послуг дедалі зростатиме. Основними факторами, які впливають на такий прогноз, є, передусім, стабільні показники деревообробної та меблевої промисловості, а також активний пошук вітчизняними банками нових фінансових проектів і найбільш привабливих об’єктів у реальному секторі економіки для вкладання коштів. Адже чимало працюючих лізингових компаній кредитуються банками.
Переваги лізингу очевидні. Він дає можливість, не використовуючи кредитні гроші та не витрачаючи багато власного капіталу, придбати деревообробне обладнання чи оновити технічний стан підприємства, виробництво тощо. У разі необхідності, лізингова компанія зареєструє придбане деревообробне обладнання в державних органах, надасть сервіс, застрахує тощо. Водночас, рівень розвитку лізингових відношень, переважно, характеризують терміни надання обладнання в лізинг, оскільки від цього залежить амортизація основної частини вартості обладнання.
У практиці роботи вітчизняних лізингових компаній використовуються різні форми лізингу. Згідно із законом України “Про лізинг” (прийнятого ВР України 16 грудня 1997 року ) визначено фінансовий та оперативний види лізингу, за якими об’єкти лізингу передаються в користування на певний термін, за визначеною оплатою, де амортизація об’єкта лізингу має бути не більше, ніж відповідно 60% та 90%. Окрім цього, укладаються угоди із зворотного, міжнародного та пайового лізингу.
За останні кілька років кількість лізингових компаній в Україні дедалі збільшується. Так, нині зареєстровано близько 46 лізингових компаній, із них 27 працює за класичною схемою лізингу, а решта – використовують різні форми інвестування грошей (кредитування, продаж у розстрочку тощо). Уже близько двох років на ринку лізингових послуг працює ТзОВ “Перша Західно-Українська Лізингова Компанія”. (Нині її статутний оплачений фонд становить 500 тис. грн. Загалом же лізингова компанія вклала в основні засоби, які працюють в конкретних лізингоодержувачів близько, $1,5 млн.).
Наша компанія, окрім інших послуг, спеціалізується на передачі в лізинг деревообробного обладнання, – говорить директор “Першої Західно-Української Лізингової Компанії” Олександр Смогоринський.Ми розглядаємо заявки щодо надання мінімальної інвестиції в розмірі 53 тис. грн. ($10 тис.) та беремо до виконання проект лише в тому разі, якщо замовник має можливість вкласти в даний проект не менше 30% власного капіталу. Потенційний лізингоодержувач повинен мати сталі фінансові надходження та працювати на ринку і вести фінансово–господарську діяльність не менше одного року. Передусім, компанія визначає відсоток вартості кредитних ресурсів для майбутнього клієнта, а перший лізинговий внесок за бажанням клієнта може становити від 30 до 45%. Вкладені нашою компанією кошти на придбання об’єкта лізингу відповідно 70%–55%, лізингоодержувач отримує під 12%–16% річних.
Об’єктом лізингу за законодавством України може бути нерухоме і рухоме майно, яке може бути віднесене до основних фондів відповідно до законодавства, в тому числі продукція, вироблена підприємствами (машини, устаткування, транспортні засоби, обчислювальна та інша техніка, системи телекомунікацій тощо), не заборонене до вільного обігу на ринку і щодо якого немає обмежень про передачу його в лізинг. Не можуть бути об’єктами лізингу земельні ділянки та інші природні об’єкти та майно, яке заборонено до вільного обігу або має спеціальний режим використання.
Виходячи з того, що законодавством до об’єкту лізингу віднесено майно, яке може бути віднесено до основних засобів, об’єктом лізингу не можуть бути: об’єкти, що не мають своєї споживчої цінності (незавершене будівництво, частково не укомплектоване обладнання або устаткування тощо); об’єкти, що зберігають свою споживчу цінність нетривалий час (розхідні матеріали, паливо-мастильні матеріали тощо).
Хто платить за страхування: лізингова компанія чи покупець?
– Важливою умовою укладання угоди лізингу є обов’язкове страхування, у нашому випадку, деревообробного обладнання. Це слугує додатковою гарантією для обох сторін. Бо, скажімо, в разі якихось негараздів, страхова компанія в обумовлені терміни виплатить страхове відшкодування. Лізингова компанія самостійно страхує об’єкт лізингу. Кошти, за які буде здійснено страхування майна, входять у перший лізинговий внесок. З іншого боку, лізингоодержувачу вигідніше отримати вже застрахований об’єкт. Нині нашу діяльність (основні засоби) страхують відомі на ринку України страхові компанії Укрінмедстрах, “Кредо-класик”, “Європейський Страховий Альянс” та ін., з якими працюємо на пільгових умовах.
– Чи існує верхня межа лізингу?
– Не існує. Сьогодні основними партнерами лізингової компанії є банки “Фінанси та Кредит”, “Кредит Банк (Україна)”, також маємо можливість користуватись грошима Світового банку. Кошти, які ми одержуємо від цих фінансових організацій, інвестуємо в придбання того чи іншого обладнання. Якщо об’єкт лізингу коштує до $200 тис., лізингова компанія не буде вимагати ні застави, ні додаткової гарантії чи поруки третьої особи. Якщо ж об’єкт лізингу коштує понад $200 тис., тоді передбачається додаткова застава. Основне, щоб фінансові обороти замовника дозволяли лізинговій компанії зробити висновок, що він спроможний сплачувати лізингові платежі.
– Хто займається розмитненням у разі експорту деревообробного обладнання?

За два роки роботи “Перша Західно-Українська Лізингова Компанія” відкрила філії в м. Києві та Ізмаїлі (Одеська обл.). Сьогодні існує представництво у Варшаві, що дає змогу зменшити видатки на ввезення обладнання з-за кордону. Законодавством України встановлено особливості розрахунків в іноземній валюті за експортно–імпортними контрактами, в тому числі за договорами міжнародного лізингу. Законом України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” передбачено граничні строки поставки за імпортними контрактами. Ці строки не можуть перевищувати 90 днів з моменту здійснення лізингоодержувачем платежу. У разі перевищення цього строку суб’єкту – лізингоодержувачу доведеться отримувати ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій.
Отже, якщо виникне питання придбання того чи іншого обладнання за кордоном, то лізингова компанія візьме на себе всі формальності щодо укладання угоди, придбання, ввезення та митного оформлення об’єкта лізингу.
– Які дії чи санкції передбачені в разі невиконання тих чи інших пунктів угоди?
– Стаття 16 Закону України “Про лізинг” містить вимоги щодо внесення лізингових платежів і встановлює обов’язок лізингоодержувача щодо їх своєчасної сплати. Підпунктом 2 пункту 1 статті 11 Закону України “Про лізинг” передбачене право лізингодавця вимагати повернення у безспірному порядку майна, переданого в лізинг, якщо лізингоодержувач не сплатив лізингові платежі протягом двох чергових строків. Цьому праву лізингодавця відповідає передбачений обов’язок лізингоодержувача повернути об’єкт лізингу лізингодавцю. Таке повернення здійснюється у безспірному порядку згідно з виконавчим написом, учиненим у державній нотаріальні конторі.
Звісно, у практиці роботи лізингової компанії зустрічаються поодинокі випадки невчасного внесення лізингових платежів. Ми стараємось йти назустріч один одному. Але після прострочення терміну так званий “періоду очікування” лізингоодержувач зобов’язаний сплатити штраф.
– Чому така суттєва різниця лізингу – від 12 до 16% річних? Від чого це залежить?
– Це залежить, передусім, від загальної вартості лізингової операції, ризику лізингової компанії, який вона буде нести в конкретному випадку, а також від фінансового стану підприємства – лізингоодержувача.
Загалом, лізинг сьогодні більш вигідний спосіб придбання обладнання порівняно з його купівлею за рахунок отримання кредиту, хоча, звісно, багато залежить від вартості кредитних ресурсів, від конкретних умов угоди та інвестиційної політики лізингодавця .
Так, нині банк дасть гроші в кредит у гривнях щонайменше під 22% річних, а у валюті – близько 16-17%. Разом з тим в обов’язковому порядку треба сплатити комісійні банку, здійснити страхування об’єкта лізингу, укласти договірзастави майна на користь банку, провести оцінку майна. Загалом, набереться близько 30% у грн. та 23-24% у валюті. У “Першій Західно–Українській Лізинговій Компанії” механізм відпрацьований, і в межах 12-16% все балансується.
– Як впливає на об’єкті лізингу інфляція?
– Товариство з обмеженою відповідальністю “Перша Західно-Українська Лізингова Компанія” здійснює свою діяльність виключно в національній валюті України. Тому жодне коливання курсів іноземної валюти щодо гривні ніяким чином не відіб’ється на вартості об’єкта лізингу, відповідно і на лізингоодержувачі .
З чого складається лізинговий платіж?
– Лізингоодержувач за користування об’єктом лізингу вносить періодичні лізингові платежі. Величина періоду, за який вноситься лізинговий платіж, встановлюється за договором лізингу і може бути нерівномірною.
Лізингові платежі включають:
– суму, яка відшкодовує при кожному платежі частину вартості об’єкта лізингу, що амортизується за строк, за який вноситься лізинговий платіж;
– суму, що сплачується лізингодавцю як процент за залучений ним кредит для придбання майна за договором лізингу;
– платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно;
– відшкодування страхових платежів за договором страхування об’єкта лізингу, якщо обєкт застрахований лізингодавцем;
– інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу.
Особливу увагу хочу звернути на те, що лізингові платежі відповідно до законодавства України відносяться на валові витрати виробництва та обігу лізингоодержувача.
– На який термін можна одержати майно в лізинг?
– Термін дії лізингового договору може становити 12;18;24;30 або 36 місяців.
Все залежить від обладнання, яке бажає одержати в лізинг підприємство, та фінансових можливостей замовника.
Також зазначу, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Перша Західно–Українська Лізингова Компанія” працює лише з новими обладнанням. Адже придбання користованого деревообробного обладнання – все одно що купувати кота в мішку. Тим паче, навіть у разі виходу обладнання з ладу, ви маєте продовжувати сплачувати лізингові внески.
Лізинг – перспективний фінансовий інструмент, здатний ефективно розвивати виробництво, активізувати інвестиційний процес в нашій країні. Ще Аристотель казав: “Багатство – є не володіння майном, а ефективне його використання”. 
 







Najnowsze ogłoszenia
Autoryzacja
Nazwa użytkownika:  
Hasło:  
 
W celu zdobycia dodatkowych możliwości w systemie, musisz zarejestrowac się . Rejestracja jest darmowa.

Лізинг. Головне не володіти, а експлуатувати - www.PromWood.com
Społeczność online: 
Historia leśnictwa | Obróbka drewna | Gatunki drewna | Suszenie drewna | Maszyny i urządzenia | Stoliarka | Biopaliwo | Węgiel drzewny | Katalog leśny | Охота