Ринок віконних конструкцій з дерева: якість визначає майбутнє




Дерев’яне вікно, крім своїх чудових технологічних властивостей, закладених у матеріал самою природою (низька теплопровідність, висока звукоізоляція, стійкість до температурних перепадів, екологічність, унікальна здатність підтримувати вологісний баланс у приміщенні і т. ін.) слугує ще і “ключем” до всього інтер’єру.

Дерев’яне вікно – згущений образ домашнього тепла і затишку, утілення завершеності стилю, воно завжди тішиться і сумує разом з господарями. Пластик мовчить – дерево дихає. Пластик холодить – дерево гріє. Смішно доводити привабливість натурального матеріалу, але занадто вже агресивна реклама вікон з полівінілхлориду (ПВХ).

Кому яке вікно

У країнах, подібних до нашої за кліматичними умовами, суперечки “пластик-дерево” давно згасли. Цифри з рекламних матеріалів ПВХ-виробників, які переконують нас, що “55% вікон у Німеччині – пластикові” дещо, так би мовити, хитрують. Справді, 55% німецьких вікон – пластикові, але 70% вікон житлових приміщень у Німеччині зроблені з дерева. І ще таке: у своєму нинішньому вигляді дерев’яне євровікно з’явилося трохи більше 10 років тому. Ринок німецького вікна щороку додає 4% дереву, “відщипуючи” стільки ж у пластика. А в холодних Норвегії і Фінляндії 70% усіх вікон – з дерева, а у Швеції - 76%! У країнах, бідних на ліс і з меншими перепадами температур частка дерев’яних вікон падає: Франція – 55%, Іспанія – 50%, Італія – 42% (враховуються тільки житлові приміщення). У Португалії чомусь віддають перевагу алюмінію – 90% (чому, не знає ніхто, навіть самі португальці).
Природно, неухильне скорочення сегмента ринку ПВХ-вікон витісняє пластик у Східну Європу, Росію й Україну. Самі ж європейці віддають перевагу паркету перед лінолеумом, бавовні – перед синтетикою, а дерев’яним вікнам – перед полівінілхлоридом з кадмієм на додачу.
Сучасне дерев’яне вікно (євровікно), на відміну від традиційної столярки, має одну стулку зі склопакетом. Стулка відкривається в будь-якому положенні, тож є можливість зимового провітрювання.

Ситуація на ринку

На українському ринку віконних конструкцій з дерева в останні роки відзначене різке пожвавлення попиту. При цьому споживач велику увагу приділяє якісним характеристикам виробів. Продукція виготовляється по старих стандартах, так звана ДОКівська, незважаючи на її дешевизну, поступово іде з ринку як неконкурентноспроможна, а її місце заповнюють сучасні конструкції.
Збільшення кількості заявок від невеликих компаній на придбання якісного устаткування для виробництва вікон (так званих оброблювальних центрів вартістю порядку $100 тис.), на думку постачальників, багато в чому свідчить про промисловий розвиток віконного бізнесу в Україні і ще раз підтверджує про наявність попиту на цю продукцію. Фахівці упевнені, що через два-три роки на українському ринку вікон будуть працювати тільки вітчизняні виробники, а ті кілька фірм, що торгують привізними вікнами, просто підуть зі сцени.

Асортимент ринку

Віконний асортимент, як говорять продавці, особливих змін у минулому році не зазнав. Як і рік тому, пропонуються поворотно-відкидна, паралельно-зсувна, хитна складена конструкція. Ціни – від $30 до $350 за 1 кв. м, залежно від варіанта виконання. Втім, продавці відзначають зростання попиту на вікна з енергозбережувальними, декоративними, тонованими і навіть броньованими склопакетами.

Якість і ціни

У 2002 році ринок дерев’яної столярки “зростав” насамперед якісно, а вже потім кількісно: нових виробників з’явилася небагато, зате ті, хто вже працює, активно купують нове обладнання, переходять на виробництво більш якісного товару, розвивають дилерські мережі і виходять на нові регіони.
Нині по якості і дизайну дерев`яних вікон багато фірм можуть серйозно конкурувати з вікнами з ПВХ. Але за ціною, звичайно, програють. За нормальне дерев’яне вікно (середня ціна такого вікна з енергозбережувальним пакетом – $150 за 1 кв. м) потрібно заплатити майже на 100% більше, ніж за металопластикове. І клієнтів, що можуть придбати дерев’яні вікна, не перераховуючи в кишені гроші, порівняно небагато. Хоча люди, що можуть собі це дозволити, уже ставлять дерево. Зараз попитом користуються, здебільшого, прямокутні вікна, рідше – розсувні системи.
В даний час дерев’яні вікна випускаються всіх модифікацій, різних форм і розмірів, з різним типом заскління. Висока якість дерев’яних вікон визначається:
якісним вихідним матеріалом (деревиною), висушеним до необхідної вологості, з дотриманням необхідної технології сушіння;
обробкою (просоченням тощо) і фарбуванням деревини сучасними матеріалами за сучасними технологіями;
застосуванням сучасних конструкцій, як усього вікна загалом, так і окремих його частин;
застосуванням високоякісних комплектуючих: скла/склопакетів, фурнітури, ущільнювачів тощо.
Одним з важливих критеріїв, які визначають клас дерев’яних вікон, є їхні естетичні властивості, тому що тільки сучасні технології дозволяють домогтися добірності форм, чистоти обробки поверхні тощо, а використання сучасних технологій – запорука якості конструкції.
Основні породи деревини для рам: сосна, дуб, бук, горіх, червоне дерево. Можливий більш економічний варіант – сосна з покриттям під цінні породи. Дерев’яні вікна, представлені на ринку, можна поділити на три групи:
готові вікна, ввезені з-за кордону (їх вирізняє висока якість і висока ціна);
вікна, виготовлені на українських чи спільних підприємствах, з використанням імпортного устаткування й імпортних технологій (досить висока якість; але можливе застосування більш дешевих технологій обробки і фарбування деревини, що зумовлює більш низькі ціни);
вікна, виготовлені на українських підприємствах, часто на застарілому обладнанні (низька якість, низька ціна).

Сировина і матеріали

Євробрус. Сосна – оптимальне для наших країв дерево: недороге і досить смолисте (тобто дуже стійке до гниття). Пристойний свіжоспиляний сосновий ліс в Україні коштує 100-200 грн. за 1 куб. м. Більш дорогі вікна робляться з дуба, бука, каштана; щодо так званого “червоного дерева” (меранті) – воно не надається до наших погодних умов.
Сосна – оптимальне для наших країв дерево: недороге і досить смолисте (тобто дуже стійке до гниття). Пристойний свіжоспиляний сосновий ліс в Україні коштує 100-200 грн. за 1 куб. м. Більш дорогі вікна робляться з дуба, бука, каштана; щодо так званого “червоного дерева” (меранті) – воно не надається до наших погодних умов.
У Києві добре просушена соснова дошка продається не дешевше від $100 за 1 куб. м. Багато виробників столярних виробів (до таких виробів відносять і вікна) працюють по “розірваній” технології: замовляють сушіння свого дерева на стороні. Причин тому дві. По-перше, гарне сушильне виробництво – задоволення не з дешевих. По-друге, маневруючи серед лісгоспів, легше знайти якісний і порівняно недорогий ліс, а це найчастіше вигідніше, ніж користуватися послугами генпостачальників (в особі тієї ж сушильної фірми).
Нині на ринку закріпився попит на деревину без сучків. З цієї причини для дерев’яних вікон усе частіше використовується клеєна деревина. Здобуваючи профільний погонаж для вікон, потрібно переконатися, що саме ці профілі годяться у якості рамного матеріалу, а потім подбати про належний контроль якості на всіх етапах виробництва.
Іншим вирішальним фактором при виборі деревної породи є об’ємна щільність сировини – чим щільніша деревина, тим вона міцніша. Правда, разом із щільністю зростають також показники набрякання й усушки. Необхідна у випадку виготовлення вікон мінімальна величина складає для хвойних порід 0,35 кг/дм3, для листяних – 0,45 кг/дм3, і в обох випадках це граничні нижні значення.
Важливим критерієм вибору виду деревини є стійкість до ураження грибками, що залежить багато в чому від деревної маси, що концентрується в серцевинній зоні стовбура. Грибки, що руйнують деревину, розвиваються тільки при вологості понад 20%. Тому рекомендується віддавати перевагу конструкціям, що не утримують велику кількість вологи, і ретельно обробляти поверхні придатними просочувальними матеріалами.
Склопакет – двокамерний (складається з трьох стекол) товщиною не менш 26 мм. Склопакет – це не просто два чи три скла, розташовані одне за одним. Простір між стеклами заповнюється осушеним повітрям, а зазори заповнені порожніми алюмінієвими профілями. Усередині профілів – вологовсочувальний матеріал. По периметру пакет герметизується органічною замазкою і бутиловою стрічкою. Ці герметики гасять механічні напруження і перешкоджають проникненню водяних парів. Таким чином, склопакет являє собою стійку систему, що істотно підвищує тепло- і звукоізоляційні властивості вікна. Заповнення склопакету аргоном чи іншим інертним газом і заміна зовнішнього скла на енергозбережувальне (К-скло, I-стекло тощо) знижує тепловіддачу, але значно збільшує вартість.
Виробництво склопакетів дуже складне і громіздке, проте в Україні вже з’явилися пристойні склокомпанії. Вибираючи постачальника склопакетів, столярні підприємства нерідко влаштовують тендери. Залежно від “шароватості” (два чи три листи), покриття скла, конструкційних особливостей, склопакет може коштувати $20-150 за 1 кв. м.
Барвники. Одне з революційних відмінностей нового вікна від старого - саме фарби. Сучасні барвники надійно захищають дерево від гниття і впливу погоди й одночасно дають дереву “дихати”. “Дихання” дерева означає те, що стандартна дерев`яна рама за 26 годин пропускає крізь свої пори приблизно 2,7 м3 повітря. Зовнішнє і внутрішнє повітря повільно міняються місцями, підтримуючи вологість і свіжість у приміщенні. Німецькі, фінські і голландські (іноді англійські) барвники дозволяють як підкреслити структуру дерева (фарбування “під лак” барвниками на водяній основі), так і вибрати будь-який покрівельний тон і відтінок кольору.
Фурнітура. Практично вся віконна фурнітура родом з Німеччини чи Австрії. Розбіжності між марками істотні тільки для фахівців, уся вона надійна й елегантна. Природно, петлі повинні бути регульованими. В Україні не вміють робити фурнітуру. Навіть шурупи тутешнього виробництва в столярів не котируються.
Комплект якісної німецької фурнітури для двостулкового євровікна коштує близько 300 грн. (по 150 грн. на стулку).
Багато хто з поважних віконщиків використовують фурнітуру німецького виробника - компанії Gretsсh-Unitas. Спеціалізуючись на виробництві віконних і дверних приладів, GU уже давно займає перші місця серед німецьких підприємств галузі.

Устаткування

При організації будь-якого виробництва один із ключових моментів – підбір обладнання. Нині можна з упевненістю сказати, що на ринку України є гідне устаткування для деревообробки. Це підтверджують і експонати спеціалізованих виставок.
Невеликі компанії дедалі частіше купують якісне обладнання. Як заявляють постачальники обладнання, на місяць продається в середньому один оброблювальний центр для виробництва вікон. А це дуже багато.

Технології

Технологія виробництва. При виготовленні як будівельних конструкцій, так і віконних блоків, першорядне значення для них мають енергозбережувальні технології. Тенденція така, що металопластик згодом буде звільняти нішу для дерев’яних конструкцій.
Конструктивно важливі деталі і рекомендовані розміри стулок для дерев’яних вікон з розстібними, відкидними і поворотно-відкидними стулками, а також відповідних дверей з заскленням приводяться в частинах 1 і 2 норм DIN 68 121 “Дерев’яні профілі для вікон і засклених дверей”, а також у ДСТ 23166-78 “Вікна і балконні двері дерев’яні”.
Насамперед, у конструкції вікна повинна передбачатися можливість надійного видалення вологи, яка утвориться, вона не повинна усмоктуватися в профілі. У той же час віконні профілі повинні бути оброблені так, щоб вони були гарною основою для опоряджувального покриття.
Обробка. Якість попередньої обробки істотно позначається на функціональних якостях обробленої поверхні. Вказівки з обробки віконних деталей наводяться в положеннях RAL-RG 424/1, що стосуються вимог до якості й умов випробовування дерев’яних віконних конструкцій. Цей документ широко використовується як авторитетний посібник з виготовлення високоякісних вікон.
Комплектуючі. Комплектуючі, необхідні для виготовлення вікон, наприклад ущільнюючі стрічки чи замазуючі матеріали, повинні підбиратися з урахуванням використовуваної системи покриттів. Ущільнювальний матеріал повинен володіти гарною зчіплюваністю, а також хімічною і фізичною сумісністю з нанесеним покриттям. Випробування на сумісність особливо важливі при використанні водорозчинних лакофарбових покриттів – керуючись результатами цих іспитів, можна позбавити себе надалі від багатьох труднощів.
Хімічний захист деревини. Хвойні деревні породи обов’язково повинні піддаватися хімічному захисту від ураження синявою. Однак на ефективність хімічного захисту можна розраховувати лише в тому випадку, якщо виконані всі конструктивні вимоги і здійснені необхідні заходи для фізичного захисту деревини.
Фізичний захист деревини. При виборі деревної породи і придатної конструкції для віконного блоку важливо враховувати передбачений проектом колір зовнішнього боку віконного переплетення. Темне фарбування може викликати нагрівання поверхні сонячними променями до 80 Со. У смолистих деревних порід, наприклад сосни, у цьому випадку на поверхні неминуче будуть виділятися смоляні плями.
Технології монтажу й експлуатації віконних конструкцій з дерева ми вирішили не торкатися в цій статті. Про це трохи згодом.

Кваліфікація персоналу

Не секрет, що державна система профпідготовки кадрів зруйнована. Отже гарні працівники поки що, так би мовити, – саморобний товар. Деякі компанії зайшли на цьому шляху дуже далеко: виділяють гроші, заводять відділи підготовки кадрів, самі собі готують учителів, розробляють власну систему розрядів (щоб рости було куди), посилають у вузи “контрактників”.
У країні є й унікальні верстатоторгові фірми, які створили демонстраційні деревообробні цехи тільки для того, щоб навчати своїх клієнтів.

Заходи задля розвитку ринку

Про перспективність ринку віконних конструкцій з дерева свідчать факти проведення заходів в Україні (конкурси, виставки, конференції тощо).
Так, на початку 2002 року в Києві відбулась II міжнародна спеціалізована виставка “Примус: Вікна. Двері. Профілі”, на якій була представлена продукція близько 100 учасників.
Як заявляють самі учасники, сьогодні вікнами як такими ринок наситився, у т.ч. за рахунок металопластика, і залучити покупців непросто: аргументи на кшталт “не дме”, “не пропускає пилу” уже не діють. На виставці багато хто стверджував, що в нинішньому сезоні перемагатимуть в боротьбі за клієнта ті, хто зможе запропонувати вікна не з одного-двох видів профілю, а з 7-10, і в першу чергу, це вікна з дерева різних порід і модифікацій.
12-15 лютого 2003 року в Києві відбулася чергова III міжнародна спеціалізована виставка “Примус: Вікна, Двері, Профілі”, де асортимент вікон ще більш розширився за рахунок дерев’яних конструкцій.

Державне регулювання ринку

Особливих перешкод з боку держави для віконного виробництва немає. Контроль за якістю продукції для нинішнього українського “вікнобудівника” – справа, радше, особиста, ніж державна. Чинні в країні стандарти – плоть від плоті старих ГОСТів, вони виходять з давніх норм тепловтрат і давно потребують заміни.
Тому деревообробники освоюють євростандарти, наприклад, сертифікують усе виробництво по ISO 9001. Задоволення добровільне, але недешеве – на багато десятків тисяч доларів. Інші ж фірми самі розраховують тепловтрати вікна, підганяють свою технологію під бажані цифри, деякі навіть обзаводяться деякою довідкою-сертифікатом від якого-небудь вітчизняного будівельного інституту з випробовувальною лабораторією.
Про характеристики системи збуту, канали розподілу, основних дилерів і асортимент продукції поговоримо в наступних наших матеріалах.
 








Najnowsze ogłoszenia
Autoryzacja
Nazwa użytkownika:  
Hasło:  
 
W celu zdobycia dodatkowych możliwości w systemie, musisz zarejestrowac się . Rejestracja jest darmowa.

Ринок віконних конструкцій з дерева: якість визначає майбутнє - www.PromWood.com
Społeczność online: 
Historia leśnictwa | Obróbka drewna | Gatunki drewna | Suszenie drewna | Maszyny i urządzenia | Stoliarka | Biopaliwo | Węgiel drzewny | Katalog leśny | Охота