Стан виробництва плитної продукції в Україні




За останні роки в Україні спостерігається стале збільшення випуску продукції деревообробної промисловості. В цьому сенсі не стало винятком і виробництво плит та фанери.

За даними Міністерства промислової політики України, у січні-серпні цього року вісім діючих плитних виробництв виготовили 336648,5 м3 продукції, що на 44,3 % більше, ніж за відповідний період 2001 року, коли працювало сім підприємств. Найбільше зріс обсяг ламінованих плит. Чотири заводи випустили 8650,9 м3 ламінованих плит, що на 68,9 % більше, порівняно з цим же періодом 2001 року, коли працювало тільки три заводи. Підприємство “Аверс” випустило 881,8 м3 кашованих плит, збільшивши їх випуск проти минулого року на 21,9 %. Виробництво деревоволокнистих плит у нашій країні зосереджено на двох підприємствах. Загальний їх випуск за січень-серпень 2002 року склав 13370,0 тис. м2, що на 4,6% більше, проти відповідного періоду 2001 року. Десять виробників фанери за січень-серпень 2002 рік збільшили її випуск проти 2001 року на 29,8% виготовивши 60108,3 м3. Струганого шпону цього року виготовлено 4262,2 тис. м2. Дванадцять виробників шпону збільшили його випуск проти минулого року на 14,0%.
Виробництво плит і фанери в Україні, за словами начальника відділу деревообробної промисловості Миколи Саганюка, стабільно розвивається. Щорічний приріст – 20-30 відсотків за рахунок завантаження існуючих потужностей. Приросту у виробництві ДСП також досягнуто із запуском Кам’янко-Бузького заводу “КроноЛьвів”, який належить швейцарській групі Krono. Крім сирої плити, завод також випускає ламіновану.
На підприємствах торгової марки WBM - “Інтерплит” (м. Надвірна) та “Комбінат деревинних плит” (м. Костопіль) – також зростають обсяги виробництва. Ці підприємства вже тривалий час є передовими виробниками ДСП і далі зберігають своє лідерство. Нині туди залучені вітчизняні інвестиції. Виробництво оновлюється і має перспективи для подальшого зростання.
А тим часом на черзі реалізація нового проекту з виробництва ДСП в Україні. Це, зокрема, запуск заводу “Осмолода” (смт. Брошнів Івано-Франківської обл.). Його будівництво дещо затягнулося, але нині знайшовся інвестор, який готовий вкладати кошти і запустити виробництво з наступного року. До речі, новий об’єкт оснащений обладнанням німецької фірми “Зімпелькамп”, аналогів якому в Україні немає. Планова потужність складає 110 тис. куб. м плити на рік.
 На жаль, багато підприємств з виробництва плит нині не працюють. Припинив діяльність Тересвянський ДОК, обладнання якого вже розпродано. Не працює і завод ДСП Свалявського лісокомбінату. Берегометський завод ДСП, що стояв тривалий час, цього року запрацював, але важко сподіватися, що він зможе витримати конкуренцію з новими заводами. Чималий потенціал мають Калинівський експериментальний завод деревинних матеріалів, Черкаський ДОК та Солоницівський КМД.
Деревоволокнисту плиту в Україні випускає тільки два заводи. Їхні потужності також не повністю завантажені, і є резерв для нарощування виробництва. Ще один завод з виробництва ДВП Оржівського ДОКу не працює з 1996 року. Тонкі плити типу МДФ, тобто ДВП товщиною 6 мм, в Україні виготовляє тільки київський завод “Фанплит”. Товсті МДФ у нас не виробляються. Вже довгий час триває пошук коштів для створення такого виробництва. Перший такий завод мав бути в Макіївці. Планувалося залучити державні кошти, однак не були завершені будівельні роботи, і контракт анулюваний. На тому ж місці почалось освоєння виробництва клеєних меблевих щитів. За ті ж кошти закуплено комплект імпортного обладнання, яке вже завезено на завод, і зараз вишукуються гроші для введення його в експлуатацію. Можливо, з наступного року, зауважив Микола Саганюк, виробництво буде запущено.
Виробництво струганого шпону в Україні тільки цього року стабілізувалося і з’явилися позитивні тенденції до нарощування. Так, нові власники підприємства “Енран ЗЛК” вклали кошти, здійснили часткову реконструкцію і, навівши лад, нарощують виробництво. Зараз поступово набирає обертів ДП “Цуманьшпон”, де освоюється нове обладнання.
Щорічне зростання виробництва плит і фанери зумовлене сталим розвитком тих підприємств, на які прийшли нові власники з фінансово забезпеченими ідеями. Залучення нових інвестицій дасть новий поштовх розвитку плитної і фанерної промисловості.
 







Najnowsze ogłoszenia
Autoryzacja
Nazwa użytkownika:  
Hasło:  
 
W celu zdobycia dodatkowych możliwości w systemie, musisz zarejestrowac się . Rejestracja jest darmowa.

Стан виробництва плитної продукції в Україні - www.PromWood.com
Społeczność online: 
Historia leśnictwa | Obróbka drewna | Gatunki drewna | Suszenie drewna | Maszyny i urządzenia | Stoliarka | Biopaliwo | Węgiel drzewny | Katalog leśny | Охота